FOCAR DE CORONAVIRUS LA RÂMNICELU

0
186

Alți trei localnici din satul Râmnicelu ar fi fost confirmați cu infecție cu coronavirus și ar fi fost duși la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, unitate de suport pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19. Este vorba despre persoane care au legătură cu cele deja diagnosticate cu Covid-19, din această comunitate.
Conform datelor Direcției de Sănătate Publică, numărul total de cazuri confirmate cu Coronavirus la nivelul județului Buzău a ajuns la 67. Ultimele trei cazuri sunt din Râmnicelu, localitate aflată de la sfârşitul săptămânii trecute, în carantină. Este vorba despre doi bărbaţi, în vârstă de 51, respectiv 50 de ani şi despre o femeie de 23 de ani. Pacienții au fost testați pentru Coronavirus, iar rezultatele au fost pozitive. Sunt asimptomatici și au fost internați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Situaţia devine astfel tot mai gravă la Râmnicelu, unde autorităţile au decis instituirea carantinei. Decizia a fost luată după apariția, în localitate, a unui nou focar de infecție cu noul coronavirus și din cauza refuzului comunității de a coopera cu autoritățile în cursul anchetei epidemiologice. Focarul a pornit de la un localnic, în vârstă de 30 de ani,confirmat cu COVID 19, în data de 3 mai, după ce s-a prezentat pentru investigații la spitalul din Focșani.

“Ancheta epidemiologică declanșată a identificat un număr de 6 contacți, toți provenind din aceeași familie. Au fost testați în data de 5 mai 2020 și confirmați pozitiv în data de 7 mai 2020. Pacienții au fost internați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Ancheta epidemiologică a continuat în vederea stabilirii tuturor contacților. Determinat de existența unui focar familial format din 7 membri, s-a considerat necesar a se interveni și a se depista clinic și cu probe de laborator toți contacții direcți susceptibili, prin recoltarea testelor și stabilirea gradelor relaționale. Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Buzău s-au deplasat, în data de 7 mai, în satul Râmnicelu pentru a recolta teste și pentru a se asigura de internarea celor 6 persoane depistate pozitiv în aceeași dată. Precizăm faptul că a fost solicitat sprijinul organelor de ordine, precum și al autorităților locale. În ceea ce privește testarea contacților celor 7 persoane, acțiunea DSP a întâmpinat rezistența categorică a celor în cauză. Toate căile de comunicare, care au avut în centru ideea de dialog cu reprezentanții comunității locale și cu contacții ce trebuia să fie testați s-au soldat cu refuzul categoric al celor în cauză”, se arată într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului.

În urma discuțiilor purtate pe 8 mai, la Prefectură, cu toți reprezentanții instituțiilor implicate în această acțiune, s-a decis o a doua încercare în același scop. Și de această dată, locuitorii satului au respins orice decizie legată de investigarea biologică sau izolarea la domiciliu. Având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populației din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum și intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunității, DSP a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ