FOCAR DE PESTĂ, CONFIRMAT

0
803

Focarul de pestă porcină de la Beceni a fost confirmat. Laboratorul de la Bucureşti unde au fost trimise probe pentru analize a transmis Direcţeie Sanitar Veterinare Buzău un buletin cu rezultat pozitiv la pestă pentru 7 porci domestici dintr-o gospodărie.
Autorităţile judeţene sunt iar în alertă, după ce, o suspiciune de pestă porcină africană, înregistrată la începutul săptămânii, într-o gospodărie de la Beceni, a fost confirmată, în urma analizelor, de laboratorul de la Bucureşti. Astfel, potrivit unui comunicat de presă, transmis de Direcţia Sanitar Veterinară, în judeţul Buzău sunt în prezent, 6 focare de Pestă Porcină Africană

„A fost emis buletin de analiză cu rezultat pozitiv la PPA, pentru șapte porci domestici din localitatea Mărgăriți, Comuna Beceni la nivelul unei exploatații nonprofesionale în data 06.11.2018. În județul Buzău, la data de 06.11.2018, evoluează 6 focare de Pestă Porcină Africană în 6 de exploatații nonprofesionale”, se arată în comunicatul DSVSA Buzău.
Ieri, într-o şedinţă extraordinară a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, înainte ca prezenţa virusului să fie confirmată de analizele de laborator, conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare a explicat că alarma s-a dat după ce într-o gospodărie din zona Beceni au murit 4 porci în doar 12 ore.
Acum, inspectorii sanitar-veterinari solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Buzău sau autorităţilor locale.Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ