FOCAR SECUNDAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

0
54

N-au scăpat de ce se temeau. Autorităţile au primit luni dimineaţă, confirmarea unui al doilea focar de pestă porcină africană la Vadu Paşii. Analizele de laborator, realizate la Bucureşti au demonstrat că cei doi porci indentificaţi de veterinari la sfârşitul săptămânii trecute ca posibili purtători ai viruslui, au fost într-adevăr infectaţi. Tot de la laboratorul din Capitală a venit însă şi o veste bună. Analizele au infirmat prezenţa pestei în localitatea Scurteşti, unde se înregistrase, de asemenea o suspiciune într-o gospodărie.
Laboratorul de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la încă doi porci dintr-o gospodărie situată în satul Vadu Pașii considerată focar secundar, în legătură directă cu cel de la Focșănei. Apariţia de focare secundare a creat îngrijorare în rândul autorităţilor, după ce, în urmă cu cîteva zile, în gospodăria unui asistent veterinar din satul Focşănei, comuna Vadu Paşii a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane.
Analizele de laborator au infirmat, însă prezența virusului pestei porcine africane în cazul altor doi porci dintr-o gospodărie de la Scurtești, comuna Vadu Pașii. Ca urmare, în această comună rămân active 2 focare de pestă porcină africană – cel principal din satul Focșănei și unul secundar în satul reședință, Vadu Pașii. Autoritățile buzoiene atrag atenția localnicilor că nerespectarea măsurilor stabilite de DSV Buzău în cadrul planului de intervenție poate duce la propagarea necontrolată a epidemiei și, în acest caz, se va impune sacrificarea tuturor porcilor din zona de protecție.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ