FOCARE NOI DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

0
129

Direcţia Sanitar Veterinară Buzău a anunţat apariţia a noi cazuri de îmbolnăvire cu pestă porcină africană, în judeţ. Este vorba despre focare principale, confirmate în satul Boboc, comuna Cochirleanca şi la Vadu Paşii.
Pesta porcină africană se extinde în zone în care, deja există focare. Prezenţa virusului a fost confirmată, în urma analizelor de laborator realizate la Bucureşti, într-o microfermă din Vadu Paşii, precum şi într-o gospodărie din localitate, dar şi în satul Boboc. Medicii veterinari au indicii că între cele două focare de la Vadu Paşii există o legătură.
Autorităţile acuză inconştienţa anumitor persoane care au contribuit la răspândirea virusului.
Conducerea Prefecturii atrage atenţia că cei care nu respectă planurile de limitare a transmiterii pestei porcine africane nu vor primi despăgubiri, în cazul în care animalele pe care le au în gospodării le vor fi afectate de virus.
Atât gospodările afectate, cât și exploatația comercială au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor și a mijloacelor de transport, uciderea porcilor. Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a reunit, luni dimineaţă şi a adoptat planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. În prezent, pesta porcină africană, în judeţul Buzău evoluează în 10 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială, declarate în 7 localități.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ