După o perioadă îndelungată în care virusul pestei porcine nu a mai evoluat în focare şi pe raza de protecţie aferentă, autorităţile buzoiene trec la următorul pas: introducerea de porci santinelă pentru a se testa dacă virusul mai este prezent. Medicii sanitar-veterinari întâmpină, însă, o problemă. Unul dintre focare, la Pătârlagele, ar putea rămâne deschis.
În primul rând, medicii au în vedere cele două gospodării de la Pănătău şi Pătârlagele, unde au fost semnalate primele cazuri din judeţul Buzău. Problemă, însă. Familia din Pătârlagele intenţionează să plece din ţară şi nu mai doreşte să crească suine. Astfel, focarul de la Lunca, din Pătârlagele, ar putea rămâne deschis. Responsabilii de la Buzău vor cere la Bucureşti o soluţie legală pentru stingerea focarului, condiţionată, totuşi, de testul cu porcii santinelă.
La sfârşitul lunii, vor fi introduşi porci santinelă şi la microferma de la Puieşti, unde 90 de porci au fost ucişi preventiv în exploataţia familială. Apoi s-a realizat dezinfecţia gospodăriei, au fost informaţi locuitorii din zonă, perimetrul a fost izolat şi circulaţia animalelor şi a cărnii interzisă.
Zonele unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană rămân în continuare sub supraveghere, mai exact localitățile Pănătău, Lunca, Puieşti şi, de asemenea, vor fi menţi¬nute cele şase filtre rutiere pe drumurile naţionale şi judeţene care fac legătura dintre Buzău şi judeţele învecinate Brăila şi Ialomiţa, care înregistrează un număr important de focare de pestă porcină africană. Directorul DSVASA Buzău cere în continuare buzoienilor să fie precauţi şi să achiziţioneze carne doar din surse autorizate sanitar-ve¬terinar.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA