FRUCTE GRATUITE PENTRU BĂTRÂNI ȘI ORFANI

0
48

În fiecare an, producătorii de fructe și legume se confruntă cu tot felul de situații indiferent dacă anul a fost unul bun sau nu. Atunci când cantitățile înregistrate sunt sub așteptări, prețurile cresc, iar clienții cumpără mai puțin. Totodată o producție masivă nu înseamnă neapărat și un profit substanțial deoarece prețurile scad, iar clienții au posibilitatea de a cumpăra foarte ieftin de la orice producător. Din acest motiv, la final de sezon, mulți dintre comercianți rămân cu fructele și legumele pe stoc și în pericol de a le pierde. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură vine în sprijinul acestora în schimbul unei înțelegeri. Producătorii oferă gratuit fructele caselor de copii sau azilelor de bătrâni, iar la schimb primesc bani din partea instituției.

În acest an pot depune cereri doar producătorii de fructe, nu și cei de legume, însă este posibil ca în funcție de evoluția pieței măsura să fie extinsă și spre sectorul legumicol.

De exemplu, un producător care nu reușește să își vândă marfa primește de la APIA, în cazul în care o livrează gratuit, 16,98 euro pentru suta de kilograme de mere. Piersicile și nectarinele sunt cumpărate de APIA cu 26,98 euro suta de kilograme , perele cu 23,85 euro, prunele cu 34 de euro, iar cireșele cu 48,14 euro. Totodată APIA suportă costurile de transport simplu sau refrigerat, dar și cheltuielile de sortare și ambalare, care pot ajunge până la 200 de euro pentru fiecare tonă de fructe. (Florin Zafiu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ