Cu pasiune și multă muncă, un buzoian a înființat o livadă cu smochini
Culturile exotice de smochine încep să se dezvolte în România pe fondul conditiilor climatice favorabile. În timp ce seceta produce pagube uriase în sectorul agricol clasic, există români care au reușit să întoarcă cu succes capriciile naturii în favoarea lor. Cu pasiune și multă muncă, un buzoian a pus pe picioare în mai puțin de doi ani o livadă de smochini, unică în partea de sud-est a țării. Pe de altă parte, există o serie de dificultăți cu care se confruntă… lipsa forței de muncă, tehnologia și cel ma important, temperaturile scăzute.
Culturile de smochin reprezintă o ramură de nișă a pomiculturii în România. Cultivat pe scară largă în Turcia, Egipt, Grecia, Italia și Portugalia, fructul regilor a prins adepți în ultimii ani și la noi în țară. Smochinii sunt ușor de cultivat, produc o cantitate mare de fructe, nu au dăunatori, nu fac flori și iubesc seceta, având nevoie de cantități mici de apă.
Cu toate acestea, fiind vorba despre o cultură exotică, precipitațiile abundente și temperaturile scăzute produc pagube, motiv pentru care cultivatorii sunt nevoiți să protejeze pomii învelindu-i cu folii, cu precădere pe timpul iernii.
Cel mai vechi fruct cultivat de om vine si cu alte provocari. Având în vedere că la maturitate smochinii produc o cantitate mare de fructe, nu există o tehnologie specifică la care producatorii români să poată apela pentru culegerea lor iar recoltarea manuală impune forță de muncă greu de găsit.
Uscate sau proaspete, în dulcețuri și în sucuri, smochine sunt din ce în ce mai căutate, având efecte miraculoase pentru sănatate. Totodată, fructul Cleopatrei este intens folosit în industria cosmetică și a parfumeriei. Iar la Buzău, livada de smochini este bio, nefiind folosite îngrășăminte chimice.
Specialiștii sunt de părere că smochinul este o specie care se aclimatizează destul de repede în România.
În livada cu smochini aflată la periferia municipiului Buzău sunt invitați la cules toți românii. Aici vor avea posibilitatea de a-și culege singuri smochinele pe care doresc să le cumpere și pot mânca pe săturate, gratuit.
Florin Zafiu