În luna august Ministerul Mediului ar putea aproba cota de recoltare la urși, a anunțat prefectul județului Buzău în cadrul unei conferințe de presă. Atacurile recente ale animalelor sălbatice au determinat autoritățile locale din țară să solicite ministerului o derogare de la legea care apără speciile protejate pe fondul înmulțirii numărului de exemplare. La nivelul județului Buzău pe lîngă vînătorii profesioniști va avea posibilitatea să intervină, în cazul unor atacuri, și Jandarmeria Montană.
Ministerul Mediului a întocmit un ordin care reglementează condițiile de implementare a derogărilor de la statutul de specii strict protejate pentru speciile lup și urs, pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri. Altfel spus, autoritatea centrală a dat aviz pentru uciderea unui număr de 140 de urși și 97 de lupi ca urmare a stricăciunilor pe care animalele sălbatice le-au produs în ultima vreme în gospodăriile oamenilor. Din pricina lipsei de hrană în arealul natural, sălbăticiunile au coborît din ce în ce mai des în spre zonele locuite de oameni în zonele de deal și munte. La nivelul județului Buzău nu a fost stabilit un număr de urși propuși spre recoltare dar autoritățile speră ca măcar cîte unul din fiecare comună în care s-au produs atacuri.
În cadrul unei conferințe de presă, prefectul județului Buzău a declarat că de vînătoare se vor ocupa angajații ITRSV dar mai nou vor putea acționa și jandarmii montani. Legea le oferă posibilitatea de a deține armă cu tranchilizant pe care să o folosească în cazul apariției unui animal sălbatic în vecinătatea unei comunități.
Colți, Pănătău, Mărgăritești, Berca sunt doar cîteva din comunele în care au fost sesizate atacuri ale urșilor în ultima perioadă de timp.
Florin Zafiu