Grevă Generală la Garda de Mediu Buzău! Angajații prezenți la serviciu cu ușile închise

0
151

Ușa Gărzii de Mediu Buzău a fost zăvorîtă în această dimineață în semn de protest față de inechitățile financiare ale sistemului public de salarizare. Comisarii de mediu s-au prezentat astăzi la serviciu dar au intrat în grevă pentru o perioadă nelimitată, timp în care autoritățile centrale vor trebui să găsească o soluție la nemulțumirile funcționarilor. În prima zi a grevei generale de astăzi comisarii nu au desfășurat activități specifice de control și nici nu s-a lucrat cu publicul. Nemulțumirile funcționarilor au ajuns și la prefectul județului Carmen Ichim, plecată de puțin timp din funcția de comisar șef al Gărzii de Mediu Buzău. Şeful de la Casa Albă a tras un semnal de alarmă vizavi de protestul comisarilor.
Astăzi tot personalul Gărzii Naționale de Mediu a declanșat greva generală pe termen nelimitat. Pe întreaga perioadă a grevei angajații instituției au anunțat că nu vor desfășura activități și nici nu vor lucra cu publicul. La Buzău 10 funcționari angajați în cadrul Gărzii de Mediu s-au prezentat la serviciu dar nu au participat la nicio activitate.
Motivele pentru care comisarii de mediu au declanşat greva generală ţin de inechităţile salariale din sistem. Este de neînţeles discrepanţa între importanţa care se acordă la nivel global problemelor legate de protecţia mediului şi modul în care sunt trataţi în ţara noastră, cei care veghează la păstrarea unui mediu sănătos, atrag atenţia sindicaliştii. Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică reprezentînd o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a ţării, angajaţii Gărzii Naţionale de Mediu nu au mai beneficiat de o creştere salarială din anul 2009 fiind remuneraţi în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar. Comisarii se plîng de faptul că instituţii nou creeate care au responsabilităţi mult mai mici se bucură de salarii mult mai mari.
Pe lîngă atribuţiile de control în domeniul forestier, comisarii trebuie să se preocupe de protecţia solului, a apelor, a aerului şi nu în ultimul rînd de controlul tuturor societăţilor sau a instituţiilor publice, care prin activitatea pe care o desfăşoară, au un impact asupra mediului înconjurător. Doleanţele comisarilor buzoieni au fost făcute astăzi cunoscute şi prefectului judeţului Carmen Ichim, plecată de puțin timp din funcția de comisar șef al Gărzii de Mediu Buzău. Şeful de la Casa Albă a atras atenţia că prin protestul lor comisarii practic nu vor mai răspune la nicio intervenţie, nu vor da curs niciunei situaţii de urgenţă care poate apărea în domeniul mediului înconjurător şi nu pot aplica nicio amendă. Totodată funcţionarii nu sunt plătiţi pentru zilele în care protestează ca urmare a faptului că sindicatul a suspendat contractele de muncă tuturor membrilor săi.
Întreruperea activităţii are un impact major şi asupra mediului economic. Asta pentru că o serie de societăţi nu îşi pot desfăşura afacerile sau nu pot accesa fonduri europene fără anumite avize din partea Gărzii de Mediu Buzău.
În prezent un comisar de mediu este plătit cu o sumă între 1200 şi 2300 de lei în funcţie de vechimea în muncă. Greva generală nu ar fi trebuit să ia pe nimeni prin surprindere. În data de 26 aprilie angajaţii Gărzii Naţionale de Mediu au întrerupt programul de lucru pentru 2 ore astfel încît ministerul de resport să ia la cunoştinţă nemulţumirile de ordin finaciar şi să le rezolve. Faptul că de atunci Guvernul nu a manifestat dorinţa de a soluţiona problemele din sistem a condus la greva generală.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ