”HAI LA STRÂNS CHIȘTOACE!”

0
110

„Hai la strâns chiștoace!”, „Nu arunca chiștoace! Strada nu e scrumieră!” sunt unele dintre sloganurile pe care câțiva buzoieni încărcați cu energie și entuziasm le-au adresat joi ca îndemn într-un eveniment de curățare a orașului. Timp de o oră, voluntari sau oameni ce au dorit să ia parte la această acțiune, au reușit să adune, numai din zona Gării, peste 4 kilograme de chiștoace.
Peste 30 de persoane și-au dat întâlnire în fața Gării Buzău, s-au împărțit în echipe și s-au dotat cu saci menajeri și mănuși chirurgicale, dar mai ales cu o dorință de schimbare puternică, și s-au pus pe treabă. Voluntarii și-au propus să adune toate chiștoacele aruncate în zona Gării.
Inspirată de evenimentul din București, o buzoiancă, Elena Ioniță, sprijinită de Fundația Comunitară Buzău, Asociația ”Împreună pentru buzoieni”, Asociația Alexandru Marghiloman și Societatea Exploratorilor au creat un eveniment pe rețelele de socializare, prin care și-au propus să implice orice buzoian dornic de a face orașul mai curat.
Acțiunea, pe lângă curățarea orașului, a avut și un scop informativ, acela de a trage un semnal de alarmă privind pericolele și poluarea pe care le pot aduce chiștoacele aruncate pe stradă. Pe lângă activitatea de curățenie, voluntarii au împărțit scrumiere mobile, un dispozitiv mic, ușor de purtat în buzunar sau geantă, care să depoziteze chiștoacele.
Chiștoacele nu sunt biodegradabile, ele conțin în filtru urme de tutun nears, afectând vietățile marine, dar și pe noi, prin dizolvarea unor substanțe chimice dăunătoare în apa din pământ. Pe stradă aruncate, ele pot dăuna păsărilor. Dincolo de amenzi și de faptul că ne dorim o Românie cât mai curată, este important să conștientizăm pericolul pe care aruncatul chiștoacelor îl are atât asupra noastră, cât și a naturii și animalelor. La finalul acțiunii, voluntarii au adunat 4.2 kg de chiștoace din zona Gării Buzău.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ