IAZUL MORILOR, LOC DE PROMENADĂ

1
2494

Imaginea orașului se va schimba radical după ce edilii au decis să tranforme o porțiune de aproape 300 de metri din strada Frăsinet într-un paradis urban, grație punerii în valoare a unui curs de apă ce trece prin subteran. În zonă vor funcționa terase, galerii comerciale și spații de petrecere a timpului liber, toate amenajate de o parte și de alta a Iazului Morii. Aleșii locali aua probat indictaorii tehnico economici, urmând să se treacă și la partea de execuție.
Buzăul ar putea semăna cu o mică Veneție odată cu transformarea într-o veritabilă atracție turistică a unui curs de apă care traversează orașul prin tuburi subterane. Porțiunea din strada Frăsinet, situată între hypermarketuri și biserica „Sfântul Ștefan”, cu o lungime de 300 de metri, va intra într-un amplu proces de modernizare. Prin acest proiect se dorește să se scoată la suprafață vechiul Iaz al Morii, care trece pe sub strada Frăsinet și care va curge la suprafață pe un canal de 11 metri lățime. Conform proiectului, pământul rezultat din săpăturile pentru canal va fi utilizat pentru crearea unei elevații, situată chiar lângă iaz. Partea înălțată va servi drept loc de promenadă pentru pietoni și bicicliști și va adăposti terase, galerii comerciale, locuri de joacă pentru copii și alte spații de agrement.
Turiștii se vor plimba de-a lungul cursului de apă, care va fi amenajat asemenea unei faleze. Din loc în loc, acesta va fi înfrumusețat cu mori miniaturale și cu alte piese de mobilier urban. Partea carosabilă va fi mutată pe locul actualelor garaje de pe strada Frăsinet, care au început să fie demolate. Practic, edilii doresc să revitalizeze Buzăul prin punerea în valoarea a potențialului uriaș pe care îl are Iazul Morii.
Indicatorii tehnico economici ai proiectului au fost aprobați de consilierii locali. După această etapă urmează licitația, apoi se va trece la execuție. Șefii din Palatul Comunal au identificat și sursa de finanțare pentru investiția ce se va ridica la un million de euro.
Amenajarea „Iazul Morilor” din Micro 3 va fi a doua lucrare de amploare realizată de municipalitate, după proiectul „Calea Eroilor”.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Toate bune si frumoase, daca acest canal nu va fi ingrijit, se va transforma intr-o sursa de infectii , de tantari si de miros groaznic!

LĂSAȚI UN MESAJ