ÎNCĂ UN AN PROST PENTRU AGRICULTURĂ

0
25

Agricultura buzoiană este la pământ, și anul acesta, din cauza secetei. Aproape 90.000 de hectare de teren au fost afectate de lipsa precipitațiilor. Cel mai mult, au avut de suferit culturile de primăvară . Nu au fost ferite de pagube nici livezile sau plantațiile de viță de vie. Din păcate, fermierii nu își vor recupera nici măcar investițiile și cheltuielile.
Este cea mai grea perioadă pentru fermierii buzoieni din ultimii ani. Potrivit specialiștilor Direcției Agricole Buzău, anul acesta este apogeul situației dezastruoase în care se află agricultura în județ de câtiva ani. Lipsa zăpezii din iarna anului trecut, lipsa precipitațiilor din acestă primăvara și arșita din timpul verii au condus la pagube de peste 70% în cazul plantațiilor de grâu. În cazul culturilor din primăvara acestui an, situația cea mai gravă este în cazul suprafețelor cultivate cu porumb, cele mai multe dintre acestea fiind calamitate în proporție de 100%, în cea mai mare parte a județului . Pentru a mai salva ceva din pierderile de pe parcelele de porumb, fermierii au îmbalotat cocenii, asigurând astfel furajele pentru animale .
Mai toate zonele județului au fost afectate de seceta pedologică. Doar zonele de la poalele Dealului Istrița au fost ceva mai ferite, însă și acolo, fermierii au suferit pagube mari.
Dacă în primăvară, au fost înregistrate la Direcția Agricolă, aproape 2.300 de procese verbale de constatare a pagubelelor, în această toamnă, numărul lor aproape s-a dublat. Sunt zone unde nu s-a cules nimic, iar speranța agricultorilor stă în ajutorul primit de guvern.
Din păcate, nici anul agricol 2021 nu se anunță a fi unul prea bun. Începutul este deja dezastruos, din cauza secetei de până acum , care a făcut pământul extrem de greu de lucrat, pregătirea noilor culturi de toamnă având de suferit.

Iuliana Sîrbescu/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ