ÎNCĂ UN FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

0
381

Un nou focar de pestă porcină africană a fost descoperit pe raza judeţului Buzău. Medicii veterinari au confirmat prezenţa virusului într-o gospodărie din satul Cuculeasa, comuna Ziduri. Toţi cei zece porci aflaţi în ograda unui localnic au fost eutanasiaţi de o echipă trimisă la faţa locului de Direcţia Sanitar Veterinară.
Centrul Local pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit luni, dimineaţă, după ce, pe raza judeţului Buzău a apărut un nou focar de pestă porcină africană. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare au relatat că virusul a fost confirmat, după moartea unui porc, într-o gospodărie din Cuculeasa, comuna Ziduri, iar alte trei animale prezentau simptome ale bolii. Autorităţile au luat decizia să eutanasieze toţi cei 10 porci care se aflau în respectiva gospodărie.
Direcţia Sanitar Veterinară, desfăşoară, în prezent o anchetă epidemiologică. Deocamdată, rezultatele cercetărilor nu au lămurit cum a ajuns virusul pestei porcine africane în exploataţie.
Nu este exclusă o vină a proprietarului porcilor. Dacă se va dovedi că factorul uman a avut o contribuţie în răspândirea bolii, autorităţile pot refuza acordarea despăgubirilor prevăzute de lege.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ