ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR FĂRĂ ELEVI ÎN CLASE

0
90

Părinți revoltați, copii care stau acasă și clase goale care își așteaptă elevii. Acesta este tabloul începutului de an școlar în satul Lunca din comuna C.A. Rosetti, unde cei 45 de elevi din clasele V-VIII nu au ajuns la școală, în primele zile ale noului an şcolar. Motivul: decizia Inspectoratului Școlar Buzău de a muta clasele V-VIII, de la şcoala din satul Lunca, în şcoala din C.A. Rosetti. Este pentru a treia zi când părinții din satul Lunca nu își lasă copiii să meargă la școală. Având în vedere că au aflat de decizie, chiar în prima zi de școală, localnicii au refuzat să își lase copii să urce în microbuzul școlii. Miercuri dimineață, în frunte cu primarul comunei, s-au adunat în fața școlii din Lunca, unde și au spus nemulțumirile. Ei susțin că şcoala din sat este una modernă, unde au învățat generații după generații și nu vor sub nici o formă să iși lase copiii la școala din comună.
Modificarea decisă în vară de Inspectoratul Școlar, triplează costurile din partea autorității locale, spune primarul din CA Rosetti. Acesta susține că bugetul primăriei nu poate susține financiar cursele cu microbuzele școlare, pentru a transporta copiii în siguranță, respectând regulile de distanțare socială și de igienă. Aceste microbuze ar trebui să facă chiar și opt curse pe zi.
De asemenea primarul pune problema sezonului rece care se apropie, și a faptului că cei zece kilometri de drum dintre satul Lunca și centrul comunei, sunt blocati de zapadă și viscol chiar și săptămâni întregi.
Încolțit de părinții nemulțumiți, directorul școlii se află între ciocan și nicovală. Acesta a încercat să explice de ce nu se pot face cursuri la școala din Lunca, chiar dacă a făcut toate demersurile necesare și legale în acest sens, apoi a plecat, urmărit de oamenii nemulțumiți.
Deși s-au făcut intervenții la Inspectoratul Şcolar, de către primărie și părinți, aceștia spun că se lovesc de uși închise și promisiuni neclare.
Potrivit unei hotărări a Consiliului Local al comunei CA Rosetti în luna decembrie 2019, s-a luat hotărârea mutării claselor V-VIII, din şcoala din satul Lunca în şcoala din C.A. Rosetti. Această hotărâre a fost trimisă către Inspectoratul Școlar Buzău, care a aprobat-o. Chiar dacă s-a revenit asupra deciziei, în ianuarie 2020, la nivelul conducerii din CA Rosetti, mutarea nu a mai putut fi blocată la nivelul Inspectoratului. Potrivit inspectorului general Ionel Meiroșu, în anul școlar 2021-2022 se va putea reveni asupra deciziei.
Rămâne de văzut cât de hotărâți sunt părinții în demersul lor de a nu lăsa copiii la școala din centrul comunei.

IULIANA SÎRBESCU/ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ