A ÎNCEPUT POSTUL CRĂCIUNULUI

0
63

Astăzi a începutul postul Crăciunului sau al bucuriei, o perioadă în care creștinii trebuie să se abțină de la mâncarea grasă, dar și de la lucruri rele. Preoții ne transmit că, până la Crăciun, trebuie să fim mai buni, și să consumăm alimente pe bază de legume, și ocazional din pește.

Potrivit tradiției creștine, Postul Crăciunului începe de miercuri și va dura 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului când se ţine post negru şi este aşteptat preotul să aducă vestea Naşterii Mântuitorului. Astfel că, începând de astăzi, meniul zilnic al credincioșilor trebuie să conțină preparate culinare pe bază de legume și, ocazional, preparate din pește. Postul Crăciunului este ultimul şi cel mai uşor din anul bisericesc. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei si vin. Ajunul Craciunului este cea mai aspră zi. Atunci preoţii le recomandă credincioşilor să ţină post negru.

Însă, în această perioadă, creștinii care se gândesc să respecte tradiția creștină sunt sfătuiți de medicii nutriționiști să fie cumpătați din punct de vedere alimentar și să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine. Pe de altă parte, preoții ne vorbesc de sinceritatea de care trebuie să dăm dovadă în această perioadă de post, fiind unul din sentimentele care ar trebui să-l însoțească pe orice credincios pe parcursul Postului Nașterii Domnului.

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică. Prima zi de dezlegare la peşte din postul Crăciunului este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, pe 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, pe 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie, de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul.(DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ