Fosta închisoare comunistă de la Râmnicu Sărat va deveni, în sfârşit muzeu. Un înalt oficial guvernamental a vizitat săptămâna aceasta obiectivul istoric aflat într-o avansată stare de degradare împreună cu reprezentanţi ai Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului, în vederea demarării procesului de reabilitare a clădirii monument.
Fostul penitenciar de la Râmnicu Sărat, construcţie încărcată de istorie, se află într-o stare jalnică, după ce în ultimii ani nimeni nu s-a mai ocupat de conservarea obiectivului. Acest lucru se va schimba, promit reprezentanţii autorităţilor care după o evaluare la faţa locului au decis o intervenţie urgentă la elementele aflate în paragină. Mai mult, fosta închisoare comunistă va fi transformată în muzeu. Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, a vizitat, recent, împreună cu reprezentanții Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, fosta temniţă de la Râmnicu Sărat în vederea demarării urgente a procesului de reabilitare a acestui monument istoric.
“Cu această ocazie, a avut loc și o întâlnire cu reprezentanții Primăriei din localitate, în cadrul căreia s-au discutat obiectivele Institutului pentru anul în curs în privința fostului penitenciar – intervenție de urgență la acoperișul central, demolarea construcțiilor parazitare din incinta închisorii, realizarea unui sistem de monitorizare video, precum și obiectivele pe termen lung – obținerea finanțării în vederea reabilitării penitenciarului și transformarea acestuia în muzeu.
Prin acest proiect de transformare a unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului, Institutul își consolidează misiunea de prezervare a memoriei victimelor regimului comunist din România.”
Închisoarea de la Râmnicu Sărat este atestată documentar din octombrie 1901. De la înființare până în 1938, ea a găzduit deținuți de drept comun cu pedepse de până la doi ani. Primii deținuți politici au fost semnalați în timpul dictaturii regelui Carol al II-lea. După instalarea regimului comunist, aici au fost închiși o serie de membri marcanți ai partidelor politice precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu. Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963, iar supraviețuitorii au fost trimiși în alte închisori sau în domiciliu obligatoriu, sub atenta supraveghere a Securității. Închisoarea a fost folosită ulterior ca depozit.
Închisoarea de la Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele importante ale represiunii comuniste, regimul de izolare totală practicat aici contribuind la trista sa reputaţie.Fosta închisoare din Râmnicu Sărat se află în lista monumentelor istorice, categoria A. Imobilul de la Râmnicul Sărat se află în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului de 13 ani, însă în ultimii doi ani nu a esxistat nicio preocupare pentru reabilitarea obiectivului, fapt ce adus la degradarea clădirii.
Laurenţiu Marinov/Robert Oprea