“Închisoarea tăcerii” va fi transformată în muzeu

0
23

Proiect de 9 milioane de euro
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc va derula un proiect în valoare de 9 milioane de euro pentru restaurarea obiectivului „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat. La Consiliul Județean a avut loc o întâlnire pe tema reabilitării obiectivului istoric la care a participat și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
Fostul penitenciar de la Râmnicu Sărat, construcţie încărcată de istorie, se află într-o stare avansată de degradare, după ce în ultimii ani nimeni nu s-a mai ocupat de conservarea obiectivului istoric. Acest lucru este pe cale de a se va schimba pentru că “Închisoarea tăcerii” va fi transformată într-un muzeu prin intermediul unui proiect în valoare de 9 milioane de euro desfășurat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Închisoarea de la Râmnicu Sărat este atestată documentar din octombrie 1901. De la înființare până în 1938, ea a găzduit deținuți de drept comun cu pedepse de până la doi ani. Primii deținuți politici au fost semnalați în timpul dictaturii regelui Carol al II-lea. După instalarea regimului comunist, aici au fost închiși o serie de membri marcanți ai partidelor politice precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu. Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963, iar supraviețuitorii au fost trimiși în alte închisori sau în domiciliu obligatoriu, sub atenta supraveghere a Securității. Închisoarea a fost folosită ulterior ca depozit.
Muzeul va urma să fie gata până în anul 2026 și va fi înscris în circuitul turistic.
Închisoarea de la Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele importante ale represiunii comuniste, regimul de izolare totală practicat aici contribuind la trista sa reputaţie.Fosta închisoare din Râmnicu Sărat se află în lista monumentelor istorice, categoria A. Imobilul de la Râmnicul Sărat se află în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului de 14 ani, însă în ultimii ani nu a esxistat nicio preocupare pentru reabilitarea obiectivului, fapt ce adus la degradarea clădirii.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ