Ingrijesc pe alții dar nu își pot îngriji propriile familii

0
43

Situația dramatică prin care trece personalul nedidactic din unitățile de învățământ
Îngrijotorii din unitățile de învățământ au salarii care nu le permit să își susțină familiile. Practic lucrează pe un venit minim garantat în situația în care zi de zi veghează și au grijă de mii de copii. Sindicatele din Educație dau vina pe ministerul de resort care a ales să facă economie pe spatele celor mai prost plătiți angajați din sistem.
Personalul nedidactic din învățământ este o categorie de angajați din sistemul de Educație care beneficiază de cele mai mici salarii în condițiile în care munca pe care o prestează este deosebit de importantă pentru desfășurarea activităților din unitățile de învățământ. Se împlinesc trei ani de când nu a avut loc nicio creștere salarială, ceea ce a dus ca, în prezent, angajații să fie condamnați să se descurce cu salariul minim pe economie. Oamenii au ajuns la capătul răbdării. Facturile au crescut substanțial, inflația a redus puterea de cumpărare iar salariile pe care le câștigă nu le permit să își mai susțină familiile.
Contabilii asimilați deasemenea personalului nedidactic, împătășesc aceeași soartă. Cu toate că își desfășoară activitatea alături de personalul didactic, nefiind asimilați acestora câștigă mai puțin. Acest lucru în condițiile în care trebuie să se ocupe de recalcularea salariilor profesorilor care și-au câștigat în instanță anumite drepturi.
Diferențierea între personalul didactic și nedidactic este considerată de către sindicate o greșeală făcută de ministerul Educației.
Sindicatul Învățământului Preuniversitar a organizat o întâlnire cu o parte dintre parlamentarii buzoieni în vederea susținerii unei inițiative legislative privind acordarea pentru personalul nedidactic din învățământ a sporului privind condițiile de muncă, prevăzut de Legea nr. 153/2017 ce ar contribui la mărirea salariului.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ