Îngropat de viu pentru un pumn de bani! Angajatorul din Smeeni riscă dosar penal

1
208

Destin tragic pentru un tânăr de 17 ani. Si-a găsit sfârsitul sub un mal de pamant in timp ce săpa o fosă septică într-o curte din comuna Smeeni. Băiatul muncea la negru si nu purta echipament de protectie. La un moment dat, malul s-a surpat iar tânărul a fost acoperit de pământ în fosa adâncă de 3 metri. Câteva ore bune s-au luptat pompierii să-l scoată la suprafată insă din păcate nu a mai putut fi salvat. La fata locului au ajuns si inspectorii de muncă care au demarat o anchetă. Angajatorul s-a ales cu dosar penal pentru că tânărul fusese angajat la negru.
Intervenție dramatică sîmbătă după-amiază în comuna Smeeni. Trei tineri, toti minori, au fost angajați de un bărbat pentru a săpa o fosă septică în curtea unui localnic în schimbul sumei de 85 de lei fiecare. După ce întelegerea a fost parafată, tinerii s-au apucat de treabă. Au inceput să sape groapa fără a se asigura iar la un moment dat, băiatul de 17 ani a incercat să fixeze un tub cilindric din beton pe fundul gropii, in acel moment, malul de pămînt a luat-o la vale iar băiatul a fost inghit de pământ. Imediat la fata locului au ajuns mai multe echipaje de pompieri care au încercat să îl salveze.
Vestea tragediei s-a răspândit imediat in localitate iar la fata locului s-au strâns zeci de curioși.
Nenorocirea a ajuns si la urechile primarului comunei, Ion Andrei. Primul gospodar al comunei a dat sfaturi și indicații pompierilor
Salvatorii au desfăsurat o misiune contra-cronometru. Fiecare minut care s-a scurs a fost in defavoarea tânărului. De fiecare dată cînd salvatorii se apropiau de tubul în care se afla băiatul, malul de pămînt o lua din nou la vale. Ulterior pompierii au asigurat pereții gropii iar după aproape trei ore tînărul a fost scos la suprafata, din păcate băiatul nu prezenta semne vitale.
La fața locului au ajuns mai mulți angajati de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău. Din primele cercetări cei trei tineri, fuseseră angajați la negru de un bărbat care lucra in domeniul constructiilor care s-a ales cu dosar penal. De asemenea o anchetă a fost deschisă și de procurori.
Anul trecut, sute de angajaţi au fost depistaţi pe parcursul anului trecut la lucru fără forme legale. Inspectorii de muncă au întocmit şi un dosar penal. În ciuda controalelor, responsabilii instituţiei au constatat că angajatorii nu respectă legea şi încadrează în continuare buzoieni fără a le încheia contracte individuale de muncă.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ