ÎNGROPATĂ ÎN NISIP! Descoperirea de la Rm. Sărat, astupată

0
96

Descoperirea arheologică de la Râmnicu Sărat va fi astupată cu nisip. După ce specialistii de la Muzeul Judetean au cercetat zona, au înaintat un raport către Primăria din Râmnic, cea care administrează locul respectiv. Arheologii spun că este nevoie de alte săpături sub soseaua europeană, însă deocamdată nu sunt fonduri. Cercetările arheologice efectuate de specialiştii Muzeului Judeţean Buzău la Râmnicu Sărat, acolo unde în urmă cu două luni pământul s-a surpat şi a înghiţit un autoturism, au fost finalizate. În urma săpăturilor, specialiştii au ajuns la concluzia că sub DN2 E85 se află o pivniţă veche de trei secole. Ei au transmis un raport Primăriei Râmnicu Sărat în care spun că va fi nevoie de alte săpături sub Șoseaua europeană. Acum autorităţile locale împreună cu specialişti în istorie şi urbanism au decis să conserve primar situl arheologic, adică să îl umple cu nisip.
Specialiştii Muzeului Judeţean spun că au fost în lucru două variante: păstrarea la vedere a zidurilor subterane, în cazul în care problema traficului rutier pe un drum extrem de circulat îşi găsea o rezolvare, şi conservarea primară a sitului, respectiv umplerea cu nisip a gropii, astfel încât atunci când se decide continuarea săpăturilor, decopertarea să fie uşoară. Autoritățile râmnicene spun însă că municipiul nu era pregătit din punct de vedere al infrastructurii să asigure o rută pentru traficul greu.
În cazul conservării primare, zona va fi asfaltată şi redeschisă traficului rutier, până la reînceperea săpăturilor. Trecătorii care au văzut astăzi că descoperirea arheologică este umplută cu nisip au rămas cu un gust amar și spun că autoritățile ar fi trebuit să transforme locul într-un punct turistic.
În acest moment, traficul greu este deviat pe o stradă paralelă cu DN2.

DENISA IRIMIA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ