INSTITUȚIE ÎNCHISĂ

0
476

Deseori auzim de aroganța sau de respingerea cu care ne tratează angajații din sistemul bugetar atunci când ajungem în diferite instituții cu anumite probleme. O instituție închisă și cu oameni puși pe posturi pe ochi frumoși este Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. Mulți dintre responsabili nu țin cont de nicio regulă legislativă și până și presa se lovește de blocaje atunci când are nevoie de câteva informații publice. Cum se desfășoară colaborarea dintre ISCTR și cetățeni, aflați din materialul realizat de TV Buzău.

După mai multe reclamații ale cetățenilor legate de abuzurile și modul de tratare al oamenilor de către angajații Inspectoratului de Stat pentru Controlul Rutier, o echipă a TV Buzău a decis să realizeze un material din care să reiasă modul în care se desfășoară activitatea acestei instituții. La începutul lunii octombrie, către ISCTR a fost trimisă o solicitare scrisă prin care doream să fim invitați la o acțiune de control desfășurată de angajați. Conform legii, reprezentanții instituției aveau obligația să formuleze un răspuns în maximum 30 de zile, care bineînțeles că nu a apărut. I-am solicitat telefonic și, după lungi discuții, la începutul acestei săptămâni, am fost chemați să participăm la o acțiune în trafic.

Probabil că acum, reprezentanții ISCTR se așteptau să îi lăudăm pentru munca depusă, plătită de altfel din bani publici,  însă acțiunea noastră a continuat cu solicitarea să ne fie furnizate și concluziile controalelor desfășurate în ziua în care noi am fost prezenți. Angajaților ISCTR le-au mai trebuit încă 24 de ore pentru a formula un răspuns scris, în care citau câteva legi, poate doar pe înțelesul lor.

Am sunat din nou la sediul central al instituției, în București, unde am solicitat o declarație telefonică, însă ne-am lovit de un zid al comunicării. După o lungă discuție cu secretara, care ne-a transmis clar și răspicat că nu putem lua legătura cu șefa instituției, ne-a făcut legătura cu o doamnă ce asigură relațiile publice.

După discuții lungi și fără înțeles pentru angajata ISCTR, ni s-a transmis că e nevoie de o altă solicitare scrisă prin care să ni se acorde o declarație telefonică sau filmată. Însă probabil că și la aceasta, angajații ISCTR ar fi mai avut nevoie de cel puțin încă o lună pentru a formula un răspuns.

Transmitem reprezentanților ISCTR că au încălcat legea 544/2001 privind liberul acces la informații publice pentru că nu au răspuns la prima solicitare în termenul maxim de 30 de zile prevăzut de această lege, iar astăzi au refuzat să ofere un punct de vedere oficial legat de rezultatele acțiunilor desfășurate în teritoriu, ceea ce contravine din nou legii.

(DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ