Ploile căzute în ultimele săptămâni, dar și încălzirea bruscă a vremii au condus la o adevărată invazie de insecte. Buzoienii se plâng că nici nu pot ieși la plimbare prin parcuri din cauza țânțarilor. În același timp, zeci de pacienți au ajuns la Urgențele Spitalului Județean după ce au fost mușcați de căpușe.
Temperaturile tot mai ridicate ne determină să ne petrecem timpul liber la iarbă verde, picnic sau să ne plimbăm în natură. Însă din cauza umezelii insectele s-au înmulțit, iar plimbările în parc devin periculoase, mai ales pentru copii. Buzoienii se plâng că din cauza țânțarilor nici nu pot petrece prea mult timp la plimbare. În plus, numai de la începutul acestei luni, zeci de buzoieni au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean după ce au fost mușcați de căpușe.
Medicii ne atrag atenția că trebuie să ne ferim cât putem de căpuşe. Bacteria transmisă omului prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de „boala cu 1.000 de feţe”. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri duc la paralizie. Specialiştii spun că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale microorganismelor Borelia. Pentru prevenirea înţepăturii de căpuşe se recomandă purtarea hainelor deschise la culoare, pe care să se vadă uşor capuşele, bluze cu mâneci lungi, strânse pe încheietura mâinii, pantaloni lungi şi strânşi pe gleznă, iar pantofii să acopere zona gleznei în totalitate.
De asemenea, când ne deplasăm în păduri este recomandat să mergem pe cărări şi nu pe spaţiile înfrunzite sau pe cele cu iarbă. Ca metodă de prevenire, pot fi aplicate pe pielea expusă substanţe care să îndepărteze căpuşele, dar în acest caz trebuie să ţineţi cont de faptul că acestea oferă protecţie doar câteva ore. Îndepărtarea precoce a căpuşelor fixate este foarte importantă în reducerea riscului de îmbolnăvire cu boli transmise de căpuşe. Acest procedeu trebuie efectuat doar de către medic, cu o pensă specială de îndepărtat insectele.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA