INVESTIȚII BLOCATE DE PROCESE

0
147

O revendicare în instanță a blocat proiectul municipalității, prin care grajdurile din parcul Marghiloman urmau să intre în reabilitare și să fie amenajate pentru a adăposti ponei și cai aduși din herghelia de la Cislău. Reabilitarea grajdurilor şi a clădirilor anexe, care aparţineau Conacului Marghiloman nu va fi posibilă deocamdată, după ce o urmașă îndepărtată a familiei a revendicat în justiție, toată averea lui Alexandru Marghiloman.

Din 2008, moşia lui Alexandru Margiloman a trecut de la Ministerul Culturii şi Cultelor în administrarea Primăriei Municipiului Buzău. Administraţia locală a reabilitat-o ţinând cont de arhitectura originală şi a transformat-o într-un centru cultural.  Investiţia pentru reabilitarea clădirii s-a ridicat la 14 milioane lei din fonduri europene, iar contribuţia Primăriei Buzău a fost de doar 2 %. Alături de Vila Albatros s-a reabilitat şi parcul. Însă grajdurile și casa de oaspeți aflate în spatele clădirii principale nu au fost prinse în proiect și s-au deteriorat considerabil. Autoritățile locale intenționează să le reabiliteze însă acum, așteaptă o sentință definitivă, în procesul deschis de moștenitoarea lui Alexandru Marghiloman.

Banii pentru reabilitarea clădirilor din spatele complexului Marghiloman au fost deja prinși în bugetul municipalității. În același timp, autoritățile locale lucrează la amenajarea unei camere memoriale Alexandru Marghiloman și vor organiza mai multe evenimente culturale dedicate acestuia cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Cea care revendică averea lui Alexandru Marghiloman este Irina Vlăduca, fiica lui Mihai Butculescu Marghiloman, descendent al Elenei Marghiloman – singura soră a lui Alexandru Marghiloman. Aceasta este stabilită în Germania și a vizitat, în aprilie 2016, Vila Albatros, proprietate pentru care s-a judecat ani buni cu statul român. (DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ