INVESTIȚII ÎN AGRICULTURĂ, PE TIMP DE PANDEMIE

0
565

Numai cei hotărâți, ambițioși și cu dragoste de pământ, reuşesc în agricultură, în această perioadă. Din păcate, statul român nu prea ajută țăranul, iar fondurile de la Uniunea Europeană ajung numai pentru a începe o afacere în domeniul agriculturii. Fermierul român…trebuie să se descurce…
Pe soții Tudor i-am găsit în grădină, lucrând la plantația de mure şi zmeură, pe care o au, la Verneşti, cot la cot cu angajații. Pământul dacă este lucrat, produce, de la această premisă a plecat familia Tudor, când a început afacerea. În urmă cu nouă ani, cei doi soți au cumpărat trei hectare de pamânt pentru a începe o afacere imobiliară, dar se pare că divinitatea a avut alte planuri. În prezent, aici avem cea mai mare plantație de mure și zmeură din județul Buzău. Butașii s-au aclimatizat foarte bine cu solul din acestă zonă, iar recoltele sunt bogate.
La ferma lui Marian Tudor şi al soţiei sale, totul este bio, iar pentru combaterea dăunătorilor se folosesc metodele tradiționale.
Perioada dificilă pe care o traversăm, respectiv epidemia de Covid-19, împiedică lucrările de primăvară. Şi lipsa forței de muncă se simte din plin, iar angajații permanenți ai fermei depun eforturi pentru a compensa lipsa lucrătorilor sezonieri.
Pe lângă lipsa personalului se mai adaugă și seceta de anul acesta care usucă pamântul. Dacă nu va ploua, este posibil ca producția să scadă cu 30% .
Chiar dacă Miniserul Agriculturii promitea, anul trecut, ajutor pentru înființarea unor sisteme de irigaţii pentru toate fermele, Marian Tudor și-a luat măsuri de siguranță. A investit peste 3 milioane şi jumătate de lei într-un sistem de irigaţii performant. Şi sursa de curent a fost asigurată tot din buzunarul propriu.
Județul Buzău asigură un sfert din necesarul de fructe pentru toată țara, drept urmare, soții Tudor au venit cu ideea înființării unui centru de colectare și prelucrare a fructelor în această zonă. În România mai sunt doar două centre de acest gen. Din fructele colectate se va produce suc natural, dulceață și gemuri, totul natural și sănătos. O noutate pentru buzoieni este producția prafurilor de fructe și a batoanelor din fructe uscate.
În luna iunie, centrul de colectare şi prelucrare, ce se întinde pe o suprafață de 1 300 metri pătraţi, ar trebui să devină funcţional, dar birocraţia îl încurcă, pe fermier să își ducă la final proiectul. În luna august a anului trecut, a depus o cerere de suplimentare a unui credit, însă băncile îl poartă pe drumuri, deși, întotdeauna a dovedit corectitudine față de toate instituțiile cu care a colaborat.
Peste 120.000 euro au costat cele șapte compresoare, iar investițiile continuă. O sală de procesare este în lucru, iar la subsol un tun de congelare poate îngheţa fructele, în zece minute se poate ajunge la minus 40 grade.
În jur de 650 de tone de fructe vor putea fi colectate numai din judetul Buzău și tranformate în produse bio.
Peste 20 de locuri de muncă vor fi asigurate la această făbricuță , iar doritorii vor beneficia de o masă caldă și condiții de lucru ce se ridică la nivelul țărilor Europene. Chiar dacă soții Tudor au lăsat profesiile pentru munca în agicultură și nu au mai avut un concediu de 9 ani, mulţumirile celor care le calcă pragul îi face să continue .Oameni cinstiți și corecți, cu credință in Dumnezeu, sunt cu siguranță un exemplu că se poate reuși în agricultura românească, cu ambiție şi răbdare.

Iuliana Sîrbescu/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ