Investiții și pagube în agricultură

0
7

Seceta și creșterea prețurilor la carburanți îi îngenunchează pe fermieri
Șeful Agenției Domeniilor Statului, George Sava trage un semnal de alarmă. Fermierii sunt în pragul colapsului financiar din cauza prețurilor la carburanți iar seceta vine să le îngroape producțiile din acest an. Singura soluție pentru siguranța alimentară este realizarea canalului Siret-Bărăgan.
Fermierii români, în special cei din Buzău și din zona Bărăganului au investit în jur de 6000-7000 de lei la hectar pentru înființarea culturilor agricole și riscă să piardă totul. Seceta și creșterea prețurilor constribuie la falimentarea sectorului agricol.
Singura soluție care ar conduce la limitarea pagubelor în sectorul agricol și mai mult, la creșterea sigurtanței alimentare este continuarea proiectului de înființare a Canalului de irigații Siret-Bărăgan.
Potrivit specialiștilor, partea componentă a Câmpiei Române aflată de-a lungul canalului Siret-Bărăgan are o suprafață agricolă de peste 700.000 de hectare dar este deficitară în resurse de apă. Secetele se manifestă anual motiv pentru care este necesară irigarea. Comisia Tehnico-Economică din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avizat documentația privind reabilitarea Canalului Siret-Bărăgan pe tronsonul Haret-limită cu localitatea Garoafa din județul Vrancea. Dacă licitațiile și lucrările de execuție vor continua într-un ritm susținut, în câțiva ani canalul ar putea fi construit și dat în funcțiune iar unul dintre marii beneficiari este județul Buzău.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ