Ioan Nicolae Muşat – conferinţă la Conacul Marghiloman! Ergogetica – credinţă şi ştiinţă

0
177

Ioan Nicolae Muşat, autorul cărţii “Catedra Sf.Mare Mucenic Sava”, unul dintre scriitorii de marcă buzoieni care îmbină viziunea ştiinţifică, retorica şi filosofia cu religia, a susţinut aseară la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman o conferinţă despre ergogetică sau altfel spus despre ştiinţa cunoaşterii omului şi a lui Dumnezeu. Întîlnirea, care s-a întins pe durata a mai bine de două ore, a strîns numeroşi curioşi dar şi credincioşi sau personal cleric din cadrul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.
Pentru majoritatea creştin-ortodocşilor credinţa se rezumă la rugăciune ori la o serie de ritualuri pe care părinţii le transmit de la o generaţie la alta prin intermediul slujbelor şi a cărţilor sfinte. Pentru alţii credinţa înseamnă mult mai mult decît un concept, o religie sau o filosofie. Ioan Nicolae Muşat este unul dintre scriitorii buzoieni care a încercat să aprofundeze ortodoxismul stabilindu-i o serie de criterii ştiinţifice. Centrul Cultural Alexandru Marghiloman a găzduit aseară o conferinţă prin intermediul căreia scriitorul a încercat să explice invitaţilor ce anume reprezintă religia dincolo de definiţii, în mod practic şi ştiinţific. Totodată a transmis faptul că biserica trebuie să se implice mai mult în viaţa de zi cu zi a credincioşilor oferind şi un exemplu.
Ioan Nicola Muşat a explicat faptul că ştiinţa şi credinţa merg întotdeauna mînă în mînă şi nu sunt concepte diametral opuse aşa cum par la prima vedere. Ingineria, a precizat acesta, a contribuit cu vîrf şi îndesat la dezvoltarea societăţii şi mai mult decît atît poate fi folosită în mod practic şi de către personalul clerical.
Deşi a părut că scriitorul buzoian lucrează cu concepte ştiinţific – religioase, poate abstracte pentru parte din audienţă, conferinţa a dovedit contrariul. Ioan Nicola Muşat a prezentat la tablă, ca un profesor de fizică, tabele privind ştiinţa şi credinţa.
Lecţiile au continuat…
Conferinţa scriitorului Nicolae Muşat s-a întins pe durata a mai bine de două ore timp în care a încercat să explice credinţa într-un mod inedit şi totodată să răspundă la întrebările invitaţilor.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ