Una dintre zonele de munte importante în decursul istoriei a fost și este în continuare valea Bâscii-Chiojdului, azi leagăn de sate cu vechime dovedită prin legende și documente. Dintre acestea, satul Bâscenii de Jos este așezat pe cursul inferior al Bâscii-Chiojdului, din sus, de la confluența ei cu râul Buzău, fiind parte integrantă a comunei Calvini.
După legendă, topicul ,,Calvini” pare a proveni de la o colonie săsească, de confesiune calvină, a cărei origine se mai păstrează doar în numele de familie ,,Săseanu” și în numele satului. Satul Bâscenii de Jos are o veche atestare documentară, încă din sec. XVI. Era iniţial un sat de moşneni, care deja la începutul sec. XVII se spărsese în cete de neam umblătoare pe bătrâni. În cursul sec. al XVII-lea, o parte din moşii sunt cumpărate de Şerban Cantacuzino.
Din cauza datoriilor acumulate, la 5 februarie 1739, urmaşii lui Mihai Cantacuzino, Safta Ghica, Bălaşa Greceanu şi Constantin Dudescu,vând episcopului Misail al Buzăului o parte din proprietăţi. Acesta, la rândul său o vinde la 20 mai 1741 protopopului de Aninoasa, Mihai Săseanu. Familia Săsenilor era atestată ca membră a comunităţii săteşti încă din anul 1617, când Stan Mărgineanu cumpăra moşii la Bâsceni.
Urmaşul acestuia este Radu Săseanu. În 1775, pe locul unei biserici anterioare din lemn, a fost zidită biserica din Bâscenii de Jos, de vătaful de plai Tudor Săseanu. Zidăria bisericii actuale este realizată din asize de cărămizi, dispuse pe lung şi lat, la nivel de soclu şi elevaţie şi din bolovani de râu şi rare cărămizi fragmentare de epocă, la nivel de fundaţie. Lăcașul de cult adăposteşte un ansamblu valoros de pictură murală executat în 1797, reparat în 1863 şi 1879. Ansamblul mural, bogat în elemente decorative, interpretează temele iconografice tradiţionale.
Tehnica ,,al fresco” este unul din elementele caracteristice ale acestui monument istoric. Ca notă originală a acestei picturi este faptul că ea ocupă atât interiorul cât și exteriorul. În anul 1931, istoricul Nicolae Iorga a vizitat această biserică. Pentru că a fost plăcut impresionat de frumusețea ei a inclus-o pe lista monumentelor istorice. În prezent, biserica Sfântul Nicolae face parte din Programul național de Consolidare și restaurare.
Aceste lucrări au început în anul 1997. Pentru a marca și mai profund existența lăcașului de cult, aflat în apropierea casei familiei Săseanu, în anul 2003, prin contribuția colectivă a fraților Constantin, Adrian și Viorel Săseanu, urmași ai ctitorilor acestei biserici, dar și cu sprijinul familiei preot paroh Justin Dobrin, a reprezentanților forului local s-a ridicat o troiță la baza dealului pe care se află biserica. Pentru satul Bâscenii de Jos, din comuna Calvini, Biserica Sfântul Nicolae reprezintă un reper important al istoriei locale dar și o valoare de artă bisericească.
Cu acest prilej s-a inițiat obiceiul de a se serba hramul bisericii în curtea interioară a casei familiei Săseanu. Totodată, an de an, în perioada sărbătorilor de iarnă, familia Săseanu organizează în incinta lăcașului de cult evenimente specifice.
Lăcașul de cult este în permanență plin de credincioși care vin să asculte colinde. În acest an, Adrian Săseanu, implicat profund în viața bisericească, a venit alături de colegii săi din Corul Bisericii „Înălţarea Domnului” din Ploiești unde le-a cântat
locuitorilor din comuna Calvini, colinde de Crăciun pentru a le transmite astfel bucuria Nașterii Domnului.
Tradiția familiei Săseanu de a organiza la Biserica Sfântul Nicolae colindele de Crăciun a reprezentat în permanență un motiv de încântare pentru toți cei prezenți la acest eveniment special.
La finalul concertului de colinde susținut de Corul Bisericii „Înălţarea Domnului” din Ploiești, locuitorii comunei Calvini prezenți în Biserica Sfântul Nicolae au primit dulcuri și preparate special pregătite cu ocazia acestui eveniment deosebit.(Dana Sin)