IZOLAȚI DUPĂ CUTREMUR

0
52

Drumul forestier care face legătura între Mânzălești și Mănăstirea Găvanu a devenit impracticabil după cutremurul de 5,8 grade, produs pe 28 octombrie. Starețul mănăstirii și alte 7 călugărițe sunt în imposibilitatea de a pleca de la mănăstire cu un mijloc de transport, ei fiind nevoiți să parcurgă pe jos, prin pădure, aproximativ 3 kilometri. Primăria din localitatea încercat să degajeze drumul, însă cantitatea mare de stâncă aflată pe drum este imposibil de urnit. Pentru a debloca drumul, autoritățile buzoiene au solicitat ajutorul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Drumul care leagă localitatea Mânzălești de Mănăstirea Găvanu a fost blocat, pe o porţiune de aproximativ 70 de metri, de bucăţi de rocă desprinse din versant în timpul cutremurului puternic din data de 28 octombrie. De atunci, opt persoane, maicile şi preotul care slujeşte la mănăstirea Găvanu, sunt izolate rutier, accesul fiind posibil doar cu piciorul, prin pădure.
Drumul se află în administrarea Direcției Silvice, care a contactat reprezentanții unei unități de geniu pentru a dinamita bolovanii, dar operațiunea este costisitoare, iar la acest moment investiția nu este rentabilă, dat fiind că drumul nu mai deservește nici o exploatație forestieră din zonă și singurul scop la care servește este accesul la locașul de cult.
Singura soluţie viabilă este o intervenţie pe situaţii de urgenţă, având în vedere că drumul ajunge la 200 de metri de mănăstire şi este singura cale de acces acolo. Din cauză că nici Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău nu deţine tehnica şi personalul specializat pentru distrugerea rocilor care blocează drumul, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis să ceară sprijin de la DSU şi IGSU.
Drept urmare, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au adoptat o hotărâre prin care urmează să solicite ajutor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ultimul care ar putea da o mână de ajutor pentru reluarea circulației pe drumul forestier ce leagă satul Plavățu, din comuna Mânzălești de Mănăstirea Găvanu.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ