„JOC ŞI ROCK”, DE ZIUA LUI EMINESCU

0
37

Pe 15 ianuarie a fost mare sărbătoare la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu”. Ziua patronului spiritual al liceului, şi Ziua Culturii Naţionale au fost un bun prilej pentru ca instituţia de învăţământ buzoiană ce împlineşte un secol, anul acesta, să îşi deschidă porţile către comunitate, cu evenimente ce au culminat cu spectacol pe scena Teatrului George Ciprian.
Colegiul Național „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Teatrul George Ciprian Buzău a marcat ziua de 15 ianuarie, declarată Ziua Culturii Naţionale, într-o manieră interactivă şi antrenantă pentru elevi. Întâlnirile au avut ca punct de plecare istoria Colegiului Național „Mihai Eminescu” Buzău, de-a lungul celor 100 de ani de la înființare. Programul a inclus o serie de activităţi cu teme şi noţiuni istorice dar și un moment cultural reprezentat prin spectacolul „Joc şi Rock”, o adaptare după opereta „Crai Nou”, susținut de Opera Comică pentru Copii din București, în regia lui Cristian Mihăilescu. La spectacol a fost prezentă soprana Felicia Filip, directoarea Operei Comice pentru Copii.
Una dintre primele operete românești, „Crai Nou” se bazează pe o poezie a lui Vasile Alecsandri care vorbește despre un mit: în nopțile cu lună nouă se împlinesc dorințele îndrăgostiților. Opereta este de fapt o farsă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii de la munte. Anica și Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt urmăriți de către ispravnic și jandarmi. Apărați de Doichița și de Moș Corbu, ei reușesc să scape de urmăritori, dar să-i și păcălească, în așa fel încât Ispravnicul îi va logodi. Opereta folosește numeroase influențe folclorice românești, dar și genuri muzicale precum romanța, marșul și valsul. Din această combinație rezultă o compoziție veselă, senină, visătoare, caracteristici romantice potrivite cu peisajul din Bucovina în care se petrece acțiunea.

Laurenţiu Marinov

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ