JOIA MARE A ÎNROȘIRII OUĂLOR DE PAȘTE! Artistul popular Ioana Matei duce tradiția mai departe

0
128

Este Joia Mare si conform traditiei, azi, gospodinele vopsesc ouăle de Paste. Despre vospitul si încondeiatul ouălor ne învată Ioana Matei, artist popular, printre putinii păstrători ai mestesugului, cu o experientă care se întinde pe durata a mai bine de 50 de ani. Ioana Matei se numără printre puținii artiști populari care încă mai păstrează meșteșugul încondeierii ouălor de Paște. Stabilită în comuna Vintilă Vodă, Ioana Matei se poate mândri cu o jumătate de secol de experiență ce i-a adus consacrarea în nenumărate festivaluri internaționale de tradiție. Prezentă în emisiunea “Subiectul zilei”, moderată de jurnalistul Denisa Irimia, meșteșugarul buzoian a povestit câteva amănunte din activitatea creativă de care se ocupă cu mândrie în continuare. Motivele cu care sunt încondeiate ouăle sunt vaste și ating o paletă largă de domenii.
Ioana Matei spun că meșteșugul care o reprezintă este pe cât de atrăgător, pe atât de greu este de însușit. Mulți sunt cei care și-ar dori să poată stăpâni arta încondeierii ouălor, dar puțini reușesc să o facă.
În afara faptului că din mâinile sale fermecate ies adevărate opere de artă, meșterul popular păstrează cu sfințenie tradițiile populare pe care încearcă să le transmită mai departe.
Ioana Matei lucrează doar ouă de rață și de struț pentru că au coaja mult mai tare și mai lucioasă. Ca atare și timpul de lucru variază.
În funcție de complexitatea motivului desenat, o lucrare poate dura de la câteva minute până la cîteva ore. În preajma Sărbătorilor Pascale, meșterul Ioana Mateia transmis și un mesaj.
Conform tradiției, în Joia Mare se înroșesc ouăle. Cele vopsite astăzi nu se vor strica niciodată.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ