La Buzău a sunat alarma la dezastre! Probleme tehnice pe durata exercițiului

0
93

Astăzi la Buzău a avut loc unul dintre cele mai importante exercitii de alarmare a populatiei prin intermediul echipamentelor de avertizare instalate pe institutiile publice locale. Peste 130 de sirene au fost puse în functiune în jurul orei 10.00 pentru a verifica starea tehnică a sistemelor. La nivelul municipiului exercitiul s-a lovit de problemele inerente ale tehnicii. De pilda mesajul transmis de la Primăria Buzău a fost întrerupt iar sunetul sirenei s-a auzit sacadat. Astăzi în 14 județe ale țării au fost auzite sirenele. Acțiunea a făcut parte din exercițiul pe care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îl desfășoară la nivel național cu scopul de a verifica sistemele de alarmare prin intermediul cărora autoritățile locale înștiințează populația cu privire la iminenta producere a unor dezastre.
La nivelul județului Buzău au fost puse în funcțiune 132 de sirene. Cele mai multe, 29 la număr, sunt localizate în municipiul Buzău și instalate cu precădere pe clădirile autorităților locale. La centrul de comandă din Primăria Municipiului Buzău acțiunea a fost așteptată cu sufletul la gură. La cîteva minute după ora 10.00 reprezentanții Serviciului de Protecție Civilă au dat citire mesajului care a dat startul exercițiului de alarmare. Din pricina unei erori de ordin tehnic, mesajul transmis de autorități a trebuit să fie reluat.
Mesajul a fost reluat în mai multe rînduri. O necunoscută a fost și conținutul mesajului în sensul în care autoritățile nu au știu să răspundă la întrebarea, ce obiecte din cer puteau cădea. Ulterior au fost puse în funcțiune semnalele de alarmă compuse din 5 sunete a cîte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00-15.00. Și aici s-au ivit probleme de ordin tehnic în sensul în care sunetul alarmei a fost auzit sacadat.
Repreazentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău au tras concluzia că exercițiul a fost încununat de succes deși pe ici pe colo s-au mai ivit probleme de ordin tehnic. Buzoienii, pe de altă parte, nu s-au temut de alarmare, ba mai mult au scos în evidență neajunsurile pe care le-ar putea întîmpina populația în cazul unui dezastru. Locurile de adăpost sunt prea puține și necunoscute lor.
În întreg municipiul există 27 de adăposturi publice pentru protecţie civilă, toate fiind amplasate la subsolurile blocurilor. Pe lângă aceste adăposturi, în municipiu mai există altele care aparţin fondului privat, la unii operatori economici, instituţii deconcentrate sau bănci. Exercițiul de alarmare a fost organizat astăzi la nivelul a 14 județe din țară printre care și Brașov, Iași, Ilfov, Suveava sau Argeș.
În anul 2016, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a organizat 33 de exerciţii de alarmare publică la nivelul operatorilor economici, instituţiilor și localităţilor însă cel din acest an a fost cel mai mare.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ