La Rîmnicu Sărat – un trio formidabil! Venus Oil Reg primeşte vizita prefectului

0
114

Mîine o echipă din cadrul Prefecturii Buzău se va deplasa la Rîmnicu Sărat pentru a observa stadiul în care se desfăşoară lucrările de ecologizare a terenului poluat cu produse petroliere de la rafinăria Venus Oil Reg. Prefectul judeţului, Carmen Ichim, a declareat astăzi că lucrările parţiale de ecologizare sunt la final dar că cele trei societăţi care se fac vinovate de dezastrul ecologic vor trebui să continue ecologizarea zonei cu pricina. În acelaşi timp toţi factorii implicaţi în cazul Venus Oil Reg se vor alege cu plîngere penală.
Lucrările de ecologizare în zona poluării care a avut loc la rafinăria Venus Oil Reg din municipiul Rîmnicu Sărat au trecut de faza cea mai importantă și anume ridicarea reziduurilor lichide de pe sol. Tone de produs petrolier amestecat cu apă au fost depozitate în două rezervoare de mare capacitate iar următoarele lucrări se referă la curățarea pămîntului de deșeurile solide rămase.
Deţinătorul terenului, deţinătorul rezervelor petroliere şi nu în ultimul rînd proprietarul rezervoarelor se fac vinovaţi de dezastrul de la Venus Oil Reg Rîmnicu Sărat. Toţi se vor alege cu plîngeri penale şi vor fi siliţi să plătească atît lucrările de ecologizare care au loc în acest moment cît şi cele care vor urma.
O altă măsură impusă de Prefectură societăţilor respective este cea privind contractarea unei firme de pază care să supravegheze rezervoarele cu produse petroliere.
Cum anume a putut avea loc un asemenea eveniment ? Cele trei societăţi au renunţat la paza obiectivelor. Cum era de aşteptat la scurt timp rezervoarele fostei rafinării din Rîmnicu Sărat au fost sparte, o parte dintre ele furate de căutătorii de fier vechi iar întreg conţinutul de deşeuri petroliere a ajuns pe sol producînd un dezastru ecologic. Întreaga cantitate a ajuns pe o suprafaţă de mai bine de 2500 de metri pătraţi de teren producînd astfel una dintre cele mai mari poluări care a avut loc pe teritoriul judeţului. În acest moment reprezentanţii Prefecturii au dat garanţii că în ciuda scurgerilor masive de substanţe petroliere, reziduurile nu au pătruns în sol şi nu au afectat pînza freatică.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ