LA UN PAS DE SANCȚIUNE

0
55

Suntem la un pas distanță de a fi sancționați de Comisia Europeană din cauza depozitelor de deșeuri din județ. Trei astfel de depozite se află pe teritoriul Buzăului și doar unul dintre ele a fost închis, conform legislației. Autoritățile locale și reprezentanți ai Ministerului Mediului caută soluții pentru a închide cât mai rapid celelalte două depozite, în caz contrar riscăm amenzi usturătoare, care vor fi suportate tot din buzunarele contribuabililor.
Din cele 68 de depozite de deşeuri neconforme pentru care România este obligată să plătească bani grei, pentru că nu şi-a respectat angajamentele de mediu luate în faţa Comisiei Europene, trei sunt în judeţul Buzău, două fiind în municipiul Râmnicu Sărat. Este vorba despre depozitul de deşeuri menajere Nehoiu, depozitul de deşeuri periculoase al SC Rafinăria Venus Oilreg SA Râmnicu Sărat şi depozitul de deşeuri periculoase SC Fermit SA Râmnicu Sărat. Aceste trei depozite au făcut obiectul scrisorii de punere în întârziere suplimentară privind aplicarea necorespunzătoare a Directivei Comisiei Europene, cu termen de conformare luna iulie 2009, cu menţionarea riscului declanşării procedurii de infringement pentru încălcarea obligaţiilor comunitare. Această scrisoare reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement, Comisia Europeană având rolul de autoritate de investigare. Şi din cauza celor trei depozite de deşeuri neînchise din judeţul Buzău, România a fost dată în judecată de Comisia Europeană, la Curtea de Justiţie a UE printr-o cerere introdusă la data de 23 mai 2017. Între timp, au mai fost acordate noi termene astfel încât autoritățile să ducă la bun sfârșit procedura de închidere a depozitelor de deșeuri. La cele trei depozite din judeţul Buzău, comisarii de mediu au efectuat mai multe verificări de-a lungul timpului, iar, în unele cazuri, amenzile aplicate au fost cele maxime, de 100.000 lei. Dacă la depozitul de deşeuri de la Nehoiu s-a reușit închiderea, nu acelaşi lucru se poate spune despre Fermit şi Venus Oil Reg, unde procedurile sunt destul de com¬plicate. La depozitul de azbest de la Râmnicu Sărat lucrările au început, dar au fost sistate din lipsă de fonduri. La fosta rafinărie Venus Oilreg de la Râmnicu Sărat lucrurile sunt mult mai complicate. Potrivit Prefecturii, noul proprietar nu deţine vreo autorizaţie necesară pentru în¬chiderea depozitului şi nici nu a respectat termenele impuse de Agenția de Protecţie a Mediului. În vara anului trecut, autorităţile locale au luat măsuri pentru limitarea poluării de pe terenul fostei rafinării.
Cel mai proba¬bil, pentru aceste depozite, România va suporta con¬secinţele sancţiunii impuse de Curtea Europeană de Justiţie.
În aceste condiții, țara noastră riscă să fie sancționată, iar amenzile vor ajunge la Buzău. Prefectul județului spune că sumele ce vor trebui plătite sunt foarte ridicate și, indirect, sunt suportate din banii cetățenilor.
În ultimii ani, autoritățile au încercat accesarea de fonduri europene pentru închiderea depozitelor, însă proiectul a fost considerat neeligibil. Așa se face că cele două depozite din Râmnicu Sărat se numără printre cele 68 de depozite neconforme de pe teritoriul României pentru care Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva țării noastre.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ