Lac secat complet la Amara

0
9

Localnicii vorbesc despre un dezastru ecologic
Un lac natural din județul Buzău a secat complet. Grav este că odată cu dispariția luciului de apă, întins cândva pe aproape opt kilometri pătrați, s-a dus tot ce însemna viață: de la păsări, pești, până la vegetația asemănătoare celei din Delta Dunării. Vorbim de un dezastru ecologic și economic, strigă disperați localnicii din jurul întinderii de apă, deoarece mulți oameni trăiau din pescuit.
În locul fostului lac a apărut de câteva zile un peisaj sumbru, ce pare desprins din deșert. Numeroasele păsări sălbatice care populau până de curând zona au zburat spre alte ochiuri de apă.
Pentru Macovei Ureche, un profesor de geografie din Balta Albă, lacul Amara a avut o importanță foarte mare, încă din copilărie. Mărturisește că a trăit un adevărat șoc atunci când a observat că lacul a secat complet. De câteva zile, a dispărut și mica baltă care mai rezista în mijlocul albiei, unde se refugiaseră ultimii pești.
Profesorul Macovei, ca și ceilalți localnici, crede că secarea lacului Amara este rezultatul încălzirii globale. Bănuiește că ar exista și alte cauze, precum mutarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău și blocarea unor canale de irigații.
Georgian Calotă a copilărit în satul Amara iar acum este fermier. A fost primar timp de patru ani, poziție din care s-a convins cât de valoros era lacul pentru comunitatea sa, dar și pentru celelalte sate din jur. Cel puțin 40 de localnici își întrețineau familiile din pescuit. Bărcile acestora zac acum abandonate în noroiul uscat de secetă. Pe lacul Amara a existat cândva o renumită crescătorie de pești, care a fost concesionată după 1990.
Dacă seceta va persista, există perocolul să dispară și alte lacuri din țară. Lacul Amara și-ar putea reveni, cred localnicii, însă doar dacă râul Buzăul va fi adus pe cursul vechi, la circa 500 de metri distanță de lac.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ