LICEE PENTRU UNII, CÂMPUL PENTRU ALȚII

0
19

“A fost bulversat sistemul de învățământ”

Evaluarea Națională a scos la iveală elevi admirabili cu medii de 9 și de 10 dar și școli în care candidații au fost notați cu 1 sau cu 2. De cele mai multe ori, pentru această situație, nu o au școlarii sau profesorii ci chiar sistemul de învățământ în sine sau situația financiară a părinților. În acest fel, o parte dintre copii care termină clasa a VIII-a abandonează școala în favoarea muncii câmpului.
Un ochi râde, altul plânge după Evaluarea Națională. O suită de note extraordinare urmate de nenumărate medii de 1, 2 și 3. Un învățământ polarizat în care situația financiară are un impact major asupra rezultatelor. De cele mai multe ori mediile cele mai mari sunt înregistrate de elevii din zona urbană acolo unde locurile de muncă sunt mai numeroase iar susținerea unui elev este mai facilă. În mediul rural din ce în ce mai mulți copii renunță să urmeze liceul iar anii gimnaziului îi împart între băncile școlii și muncile câmpului. Iar de aici abandomul școlar este iminent.
Elevii care ajung să depășească cele 8 clase și își propun să meargă la liceu au nevoie de bani pentru cazare în situația în care provin din localități îndepărtate. Sunt adăugate cheltuieli cu naveta, hrana iar când părinții trag linie atunci văd că nu le pot susține. Școala online a mai dezvăluit un lucru și anume sistemul informatic alături de rețelele de internet și dispozitivele mobile sunt prezente și nu prea în zonele rurale. La toate acestea se adaugă un sistem de învățământ bulversat de la an la an.
Singura șansă pentru elevii din mediul rural fără posibilități financiare rămâne liceul dual.
În jur de 250 de elevi au ales în acest an să nu susțină Evaluarea Națională.
Față de anii trecuți număru celor care abandonează școala este în scădere dar fenomenul încă există iar cifrele se modifică de la an la an.
Florin Zafiu
Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ