Lipsa taxei de mediu, piatră de încercare pentru piața auto! Operatorii economici se plîng de servici prosate și fiscalizare aberantă

0
55

Operatorii economici din domeniul auto s-au întâlnit astăzi cu autoritatile locale pentru a pune pe tapet problemele din domeniul transporturilor. La discutii a participat si Florin Jianu, fostul ministru pentru mediu de afaceri, comert si antreprenoriat. S-a vorbit despre eliminarea taxei auto, efectele deciziei dar si despre serviciile din domeniul auto, din ce în ce mai nesigure pentru beneficiari.
Domeniul transporturilor este unul vast iar problemele sunt pe măsură. La invitația patronatului IMM-urior din județul Buzău, operatorii economici din domeniul auto s-au întîlnit astăzi pentru a discuta despre măsurile pe care autoritățile trebuie să le ia pentru a asigura premise economice egale pe piață. Eliminarea taxei auto reprezintă o măsură pe care operatorii economici nu au agreat-o în contextul în care piața auto are de suferit de pe urma importurilor masive de mașini second-hand. Pe de altă parte fostul ministru pentru mediul de afaceri, Florin Jianu, prezent la discuții, a precizat că Guvernul ar trebui să acorde facilități suplimentare celor care doresc să își cumpere un autoturism.
Cu toate că taxa auto a fost eliminată pentru șoferi, Ministerul Mediului a mai pregătit ceva și anume un nou bir cu tentă ecologică. Mașinile vor primi stickere de culori diferite, împărțite în șase clase, de la Euro 1 la Euro 6. Viitoarele stickere cu aspect de abtibilduri poartă denumirea de Certificate de calitate a aerului și vor fi lipite pe parbrizul fiecarui automobil la efectuarea inspectiilor tehnice periodice.
De pilda, stickerul cu numărul 0 va fi eliberat doar pentru mașinile cu grad de poluare mic, cu propulsie hibridă sau electrică și va avea culoarea verde. Urmează abtibild roz care va corespunde mașinilor cu motoare diesel Euro 2 sau care sunt fabricate între 1 ianuarie 1997 și 31 decembrie 2000. De culoare maro, abtibildul cu numărul 3 va fi acordat pentru mașinile diesel Euro 3 sau pentru cele fabricate între 1 ianuarie 2001 și 31 decembrie 2005, indiferent de combustibil. Masinile diesel Euro 4 sau cele fabricate între 1 ianuarie 2006 și 31 decembrie 2010 vor primi un sticker portocaliu, cu cifra 4. Aici intră și mașinile pe benzină Euro 2 și 3 sau cele construite între 1 ianuarie 1997 și 31 decembrie 2005.
Abtibildul galben, va apărea obligatoriu pe parbrizul mașinilor diesel Euro 5 și 6 sau fabricate de la 1 ianuarie 2011. De acelasi sticker vor beneficia și masinile pe benzină cu norma Euro 4, sau fabricate între 1 ianuarie 2005 și 31 decembrie 2010. Ultimul abtibild va avea culoarea albastră si va fi valabilă pentru mașinile pe benzina Euro 5 și 6 sau fabricate după 1 ianuarie 2011.
Operatorii economici din domeniul auto au mai ridicat problema service-urilor auto și a lucrărilor de o calitate îndoielnică pe care unele dintre ele le prestează.
Patronatul IMM-urilor din Buzău va încerca să organizeze întîlniri cu operatorii economici din toate ramurile economiei astfel încît problemele ridicate să fie transferate autorităților competente pentru a le rezolva.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ