Ieri pe masa magistratilor Tribunalului Buzău s-a consumat un nou episod din judecata dosarului fraudelor informatice de la Directia Economică a Primăriei. Au fost audiati doar doi dintre cei sase inculpate. Virgil Tosu alături de George Bunea au pledat vinovati iar avocatul apărării a solicitat judecarea clientilor în procedură simplificată si schimbarea încadrării juridice. Desi procurorul a fost de acord cu cererea avocatului, magistratul a respins solicitarea optând pentru continuarea cercetării judecătoresti. Totodată instanta a păstrat măsura controlului judiciar pentru cinci din cei sase învinuiti.
La Tribunalul Buzău s-a desfăşurat un nou termen de judecată al dosarului în care şase angajaţi ai Direcţiei Economice Buzău sunt judecaţi pentru comiterea mai multor infracţiuni. Procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Buzău, au trimis în judecată lotul “Gegea”, într-unul dintre cele mai de răsunet dosare instrumentate în ultimii ani și care vizează functionari înalți din cadrul Primăriei Buzău. Ion Gegea, directorul Direcției Economice Buzău, alături de Liviu Cătălin Boaru, funcționar public, sunt cercetați pentru inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la fraudă informatică și abuz în serviciu. Mihai Neamu, angajat al aceeași direcții, este cercetat pentru constituire de grup infracțional și abuz în serviciu, Virgil Toșu, anchetat pentru inițiere de grup infracțional, abuz în serviciu, fraudă informatică, printre cei acuzați regăsindu-se și George Bunea alături de George Răileanu. În fapt, cei șase angajați ai primăriei, așa cum reiese din ancheta penală a procurorilor anti-mafia, ștergeau datoriile unor firme sau persoane fizice apropiate, în contul unor foloase materiale.
Ieri în faţa magistraţilor au fost audiaţi Virgil Toşu alături de George Bunea într-o şedinţă maraton care s-a desfăşurat pe durata a şase ore. Avocatul apărării a solicitat preşedintelui de şedinţă schimbarea încadrării juridice a faptelor comise de cei doi, respectiv înlăturarea abuzului în serviciu întrucît în rechizitoriul DIICOT nu ar fi descris. Totodată apărătorul a solicitat Tribunalului judecata în procedură simplificată pentru cei doi clienţi ai săi şi reducerea pedepsei cu o treime ca urmare a faptului că inculpaţii şi-au recunoscut faptele descrise în ancheta procurorilor. Mai mult decît atît Bunea şi Toşu au achitat o parte din prejudiciul creat. Deşi procurorul şef al DIICOT a fost de acord cu solicitarea părţilor magistratul a respins cererea de judecare simplificată prin recunoaşterea învinuirii optînd pentru continuarea cercetării judecătoreşti. Totodată preşedintele de şedinţă a aprobat în cadrul şedinţei o expertiză contabilă solicitată de inculpaţi urmînd ca la termenele viitoare să se pronunţe şi vizavi de schimbarea încadrării juridice.
Tot după şedinţa de ieri, instanţa a luat decizia de a păstra măsura controlului judiciar pentru cinci din cei şase inculpaţi.
Totodată pe timpul cît se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să se prezinte la instanţa de judecată, ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze, de îndată, instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezinte la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul I.P.J. BUZĂU o dată pe lună. Totodată, pe timpul controlului judiciar, cei cinci nu trebuie să părăsească teritoriul României, decît cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată. În acelaşi timp, inculpaţilor li s-a interzis orice fel de contact cu persoanele fizice sau juridice care au beneficiat de ştergerea ilegală a datoriilor din registrele Direcţiei Economice Buzău. Încălcarea prevederilor ar putea transforma măsura controlului judiciar în arest la domiciliu sau arestare preventivă. Următorul termen în mega-dosarul fraudelor informatice a fost stabilit pentru data de 26 septembrie atunci cînd urmează a fi audiaţi ceilalţi patru inculpaţi care au declarat că nu sunt vinovaţi de faptele consemnate de procurorii DIICOT în rechizitoriu. (Florin Zafiu)