Lucian Romașcanu, aviz favorabil la Cultură

0
19

“Nu vă opriți din ideea de a sponsoriza cultura”
Ministrul propus pentru portofoliul Cultură, Lucian Romașcanu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Acesta și-a prezentat prioritățile mandatului în fața colegilor, subliniind nevoia de continuitate în posturile cheie, dar și necesitatea ca un domeniu atât de important precum cultura să primească mai mulți bani.
„Deși anul care urmează are niște cifre destul de limitate, mi-aș dori să îmi conving colegii din Guvern să ajungem măcar la 0,1% din PIB, iar în următorii opt ani sperăm, visăm, la un 1%. Industria creativă din România aduce vreo 3,5% din PIB, chiar în contextul acesta vitreg, iar Ministerul Culturii joacă un rol extrem de important în susținerea tuturor evenimentelor culturale, chiar dacă sunt ale statului sau sunt operate de jucători independenți”, a declarat Romașcanu, președintele PSD Buzău în cadrul audierilor din Parlament.
Liderul social democraților buzoieni a mai transmis că își propune obținerea de finanțări pentru realizarea mai multor lucrări de restaurare și inaugurări de spații culturale:
„Nu vă opriți din ideea de a sponsoriza cultura. Este treaba ministerului, dar acesta este un apel către toți cei care iubesc arta – să contribuie la dezvoltarea ei. Peste tot în lume, privatul joacă un rol important în finanțarea actului cultural și dacă se poate noi vom încerca să facem legea mult mai atractivă pentru sponsori.”
Totodată, Lucian Romașcanu a amintit o serie de priorități legislative, precum Statutul lucrătorului cultural, Codul patrimoniului, Legea managementului instituțiilor publice de cultură şi Legea voucherelor culturale. Romașcanu a mai deținut funcția de ministru al Culturii în Guvernul lui Mihai Tudose, în perioada iunie 2017 – ianuarie 2018.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ