LUCRĂRI HIDROTEHNICE PE RÂUL CÂLNĂU

0
271

Reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale au verificat stadiul lucrărilor hidrotehnice din albia râului Câlnău în punctul unde eroziunea accentuată a malului drept amenința casele, cimitirul și un stâlp de înaltă tensiune. Conform conducerii Sistemului de Gospodărire a Apelor, care se ocupă de execuția lucrărilor, întreaga operațiune s-ar putea încheia cel mai târziu în cursul săptămânii viitoare.
Situația îngrijorătoare la Mărăcineni, unde apele râului Câlnău au dus la erodarea malului drept, este atent monitorizată de autorităţi. Casele, cimitirul și un stâlp de înaltă tensiune erau în pericol de a fi înghițite de apă. Râul Câlnău a erodat malul, de pe raza comunei Mărăcineni, pe o suprafață de 200 de metri. Situația a fost prezentată la începutul lunii, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, fiind aprobată și o hotărâre în urma căreaia, în zonă au fost demarate lucrări hidrotehnice de recalibrare a albiei minore a râului Câlnău. O echipă condusă de prefectul judeţului s-a deplasat, marţi, la faţa locului pentru a verifica stadiul acestor lucrări.
“Prefectul Județului Buzău, Carmen Ichim, a verificat împreună cu directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Buzău, Beatrice Neagu, și administratorul public al comunei Mărăcineni, Dumitru Constantin, stadiul lucrărilor hidrotehnice din albia râului Câlnău în punctul unde eroziunea accentuată a malului drept amenința să afecteze un cimitir, rețeaua de medie tensiune, 6 locuințe și mai multe anexe gospodărești situate la aproximativ 30 de metri distanță”, a transmis Instituţia Prefectului.
În urmă cu 2 săptămâni, Comitetul Judeţean pentru Situaţi de Urgenţă Buzău a aprobat efectuarea în regim de urgență a unor lucrări în zona amintită, obiectivul urmărit constând în devierea cursului apei la o distanță considerabilă de malul afectat care va fi consolidat pentru prevenirea riscului de surpare. Conform conducerii Sistemului de Gospodărire a Apelor, care se ocupă de execuția lucrărilor, întreaga operațiune s-ar putea încheia cel mai târziu în cursul săptămânii viitoare.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ