LUPTA ÎMPOTRIVA CANCERULUI DE SÂN, MARCATĂ LA BUZĂU

0
30

Octombrie este, de aproape un sfert de secol, luna dedicată luptei împotriva cancerului la sân. Fundița roz a devenit un simbol pentru eforturile depuse de cercetători, medici și voluntari pentru a preveni și trata acestă boală necruțătoare. În acest context ,Organizația Femeilor Liberale din Buzău, s-a reunit vineri, în ultima zi din octombrie , în parcul Crâng, pentru a dezbate acest subiect. “Arată că îti pasă! Începe cu tine!”, acesta este sloganul sub care s-a destafășurat întâlnirea.
În aproape fiecare familie există o mamă, o bunică sau o mătușă care a trecut prin experiența diagnosticului de cancer la sân. Drept urmare, cu ocazia zilei internaționale de luptă împotriva cancerului la sân, femeile liberale încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra acestei maladii necruțătoare. Potrivit specialiștilor din domeniul medical buzoian, prezenți la întrunire, o autoexaminare în fața oglinzii este indicată în fiecare lună.
În situația în care o femeie depistează un nodul la nivelul sânului , acesta trebuie investigat pentru a elimina suspiciunea unui cancer.
Oncologul Radu Sinescu susține că femeile care ştiu că pot moșteni boala din familie trebuie să se prezinte la medic mult mai devreme de vârsta de 40 de ani. Din păcate, la Buzău femeile care suspectează un cancer nu beneficiază de testări genetice. De asemenea, suportul familiei este foarte important.
România se află în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de cazuri de cancer la sân. În România, mai puţin de 10% din noile cazuri sunt diagnosticate în fază incipientă. În lume,potrivit statisticii, la fiecare 14 minute, o femeie moare din cauza cancerului la sân. Pentru a marca această zi, clădiri simbol sunt iluminate în roz.

Iuliana Sârbescu/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ