Mai nou, usturoi cultivat la munte

0
4

Buzăul fruntaș la producția de usturoi
Direcția Agricolă Buzău desfășoară verificări în teren, pe suprafețele cultivate cu usturoi aparținând fermierilor care au solicitat ajutorul de minimis. Deja au fost respinse câteva dosare pe motiv că a fost solicitat sprijin financiar fără ca terenurile să fie cultivate. Pe de altă parte, inspectorii au fost plăcut surprinși să constate că legumicultorii produc usturoi în zonele de deal și de munte.
În anul 2022, cultivatorii autohtoni de usturoi primesc un sprijin de maximum 3.000 euro/hectar printr-o schemă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de usturoi. Județul Buzău este fruntaș la nivel național, cu peste 240 de hectare de terenuri cultivate cu usturoi. Direcția Agricolă a demarat verificări pentru a constata dacă cei care solicitat bani au și înființat culturile respective. În doar câteva zile de la demararea controalelor au apărut și rezultatele.
Reprezentanții Direcției Agricole susțin că inspectorii au avut parte și de o surpriză plăcută pe timpul verificărilor. Există fermieri care și-au înființat culturi de usturoi în zona de deal și de munte a județului unde practic nu exista până acum acest obicei.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de usturoi, beneficiarii trebuie să solicite ajutorul de minimis, să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcată la loc vizibil, să obţină o producţie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp de pe suprafaţa prevăzută şi să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi, în anul 2022.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ