În primele șase luni ale anului 2017, conform datelor Inspectoratului Județean de Poliție Buzău, infracțiunile și faptele cu violență s-au aflat pe un trend descendent. La acest rezultat au contribuit miile de ore petrecute de oamenii legii în stradă desfășurînd activități preventive sau efectiv luptînd cu mijloace specifice împotriva infractorilor. În mediul rural sunt sesizate cele mai multe încălcări ale legii iar dacă ne referim și la furturi, autoritățile spun că acestea sunt în scădere.
În primele 6 luni ale anului 2017, poliţiştii buzoieni au organizat peste 2000 de activităţi cu caracter preventiv prin intermediul cărora au încercat să-i învețe pe buzoieni cum anume se pot pune la adăpost de infractori, cum să se ferească de hoți și cum anume trebuie să se comporte în cazul în care au de-a face cu indivizi periculoși. Inspectoratul de Poliție Buzău a pus accentul în ultimii ani pe prevenire drept urmare și rezultatele au fost pe măsură. Conform datelor strînse de polițiștii buzoieni în primele șase luni ale anului curent numărul infracțiunilor a scăzut simțitor față de perioadele anilor trecuți.
Au scăzut și numărul infracțiunilor de furt, amintesc reprezentanții IPJ Buzău. Tot pe un trend descendent sunt și sesizările pe care buzoienii le fac autorităților vizavi de comiterea unor infracțiuni.
Datele prezentate de către autorități arată că infracțiunile în general la nivelul județului sunt în scădere. Atît furturile din locuințe, spargerile de autovehicule cît și faptele cu violență par să dispară ușor, ușor din peisaj, cel puțin conform bilanțului IPJ Buzău. Totuși există situații care ne arată faptul că la nivelul județului criminalitatea încă își face simțită prezența într-un mod nedorit. Și aici amintim episodul recent în care mai bine de 40 de membrii ai clanului “Pistol” au dat năvală peste cadrele medicale din Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău pentru a se asigura că o cunoștință este tratată cum se cuvine şi că îşi revine cît mai repede după o stare de rău. Rommi au răbufnit în momentul în care au constatat că pacientul nu este tratat în mod urgent aşa cum se aşteptau şi apoi s-au încăierat cu personalul medical. În busculadă o infirmieră a fost pur şi simplu strînsă de gît iar medicul de gardă a fost deasemeni agresat.
Florin Zafiu