Malpraxis demonstrat în cazul “Maroleanu”! Medicii vinovaţi si spitalul refuză concilierea

0
292

Judecătoria Buzău a concluzionat, printr-o decizie definitivă, faptul că buzoianul Costică Maroleanu a rămas fără organul genital ca urmare a unor proceduri gresit executate de mai multi medici ai Spitalului Judetean Buzău. Chiar si cu un caz dovedit de malpraxis personalul medical în culpa si Spitalul Judetean refuză, concilierea si plata daunelor materiale victimei, sustin avocatii. Costică Maroleanu a declarat că va continua demersul său juridic împotriva celor vinovati mai ales că în ultima vreme spune ca a ajuns subiectul unor glume si a unor abuzuri verbale din partea unor cetateni.
Au trecut doi ani şi jumătate din momentul în care viaţa buzoianului Costică Maroleanu s-a transformat într-un calvar. În decembrie 2014 a ajuns la Spitalul Judeţean Buzău cu o infecţie urinară si desi era o afectiune banala, procedurile greşite effectuate de medicii curanţi au facut ca starea acestuia sa se inrautateasca. Aşa se face că bărbatul a trebuit să meragă la Spitalul Militar Central „Carol Davila” din Bucureşti unde specialiștii i-au amputat penisul astfel încît cangrena să nu se generalizeze în tot corpul şi în cele din urmă să-şi piardă viaţa. După ce a scăpat cu viaţă, Costică Maroleanu a mers in instanţă pentru a dovedi că a fost victima unui caz de malpraxis iar recent Judecătoria Buzău a statuat printr-o decizie irevocabilă faptul că într-adevăr este vorba despre o culpa medicală. Conform unui raport de expertiză, parte din motivarea instanţei de judecată, după internarea pacientului
Sursa Judecătoria Buzău
“se montează sonda urinară fără a reieşi dacă au fost dificultăţi la manevra de introducere a sondei…Tratamentul nefrologic a fost corect, pecientul recuperînd spectaculos funcţia renală. Disturia intensă sesizată sesizată după scoaterea sondei nu atrage după sine o examinare locală atentă… Colaborarea dintre secţii nu se desfăşoară normal şi datorită faptului că fiind perioada sărbătorilor de iarnă cu concedii se creează discontinuităţi, unele decizii se iau după consultaţii telefonice”
Drept urmare
Sursa Judecătoria Buzău
„medicul urolog constată instalarea parafimozei tardiv.. se face o programare ultra tardivă în serviciul de urologie al spitalului pe motive de concediu de odihnă. Pacientul ajunge la Spitalul Militar din Bucureşti într-o situaţie depăşită pe plan local la care au concurat o serie de factori: manevra instrumentară, diabetul zaharat…tergiversarea unei noi intervenţii din motive de indisponibilitate a medicului specialist urolog. Decizia intervenţională în schipă la SMC Carol Davila este corectă…”
Astfel medicii bucureşteni îi extirpă pacientul penisul cangrenat astfel încît infecţia să nu cuprindă întreg organismul. După constatarea cazului de malpraxis pacientul buzoian se declară mulţumit dar dezamăgit în acelaşi timp de faptul că în ultimii ani nici un medic sau un reprezentant al spitalului nu i-au arătat un dram de atenţie.
În ultima perioadă Costică Maroleanu a încercat să demonstreze în instanţă că este victima unui caz de mapraxis dar şi să facă faţă unor adevărate abuzuri şi glume făcute pe seama infirmităţii sale de unii cetateni.
După decizia instanţei pacientul a chemat la conceliere părţile incriminate, respectiv patru medici curanţi şi reprezentanţii Spitalului Judeţean, pentru a le cere despăgubiri. Împreună cu avocatul, victima cere jumătate de milioan de euro însă, deşi despăgubirile ar urma să fie plătite de firmele care asigură cazurile de malpraxis, nici un medic nu a dat curs întîlnirii.
Costică Maroleanu ar renunţa la orice pretenţie financiară dacă spitalul ar garanta că nu va mai exista niciun caz de malpraxis
Avocatul lui Maroleanu a declarat că nu poate obliga părţile la conciliere dar va continua demersul juridic în instanţă pentru obţinerea unor despăgubiri.
Pe de altă parte reprezentanţii Spitalului Judeţean se apără şi spun că nu pot despăgubi deocamdată partea vătămată fără o decizie a unei instanţe care să precizeze în mod clar o sumă.
Pe lîngă acţiunea civilă, avocatul apărării a pornit împotriva celor 4 medici curanţi şi o acţiune în penal.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ