MANUALUL, REEDITAT FĂRĂ INFORMAŢIILE CONTROVERSATE

0
42

Manualul de istorie locală care creat numeroase controverse din cauza unor erori, va fi retipărit. La recomandarea Academiei Române, cel mai înalt for ştiinţific al ţării, din cea de-a doua ediţie a lucrării vor fi înlăturate informaţiile de interes arheologic, ale căror exactitate a fost contestată de specialişti în domeniul istoriei. Acele date sunt considerate mult prea avansate pentru elevii de gimnaziu, pentru care a fost conceput manualul.
Primarul Constantin Toma a anunţat că a primit, recent, o scrisoare din partea preşedintelui Academiei Române, prin care a fost informat că, înaltul for ştiinţific va gira reeditarea manualului de istorie locală a Buzăului. Scrisoarea la care face referire primarul şi care i-a fost adresată, personal, este însoţită, potrivit acestuia, de o analiză realizată de istorici ai Academiei, a lucrării ce a fost deja distribuită, în şcoli. Există însă şi o condiţie, impusă de specialişti. Din volumul reeditat trebuie înlăturate acele informaţii referitoare la aspecte arheologice. Este vorba tocmai despre acele date eronate, în jurul cărora s-a creat un adevărat scandal, iar conţinutul ştiinţific al acestora ar depăşi cu mult, nivelul de înţelegere al copiilor din ciclul gimnazial, cărora se adresează manualul.
Reaminim că în luna septembrie, a fost lansat, din iniţiativa Primăriei Buzău, un manual conceput, ca suport didactic la cursul opţional de istorie locală. Cartea a fost distribuită în toate școlile din județ, pentru elevii claselor a VII-a care au un curs opțional pe această temă. Specialişti în istorie au sesizat erori de ordin ştiinţific, în conţinutul lucrării. Academia Română, care inițial a confirmat erorile din volum și a cerut retragerea cărții din școli, și-a schimbat opinia și, în final, prin președintele forului, cere doar îndreptarea erorilor într-o nouă ediţie. Manualul urmează să fie revizuit, sub îndrumarea unei comisii ştiinţifice din cadrul Academiei Române.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ