Martirii Revoluției din ’89 omagiați în Piața Dacia

0
14

Lacrimi și coroane de flori
Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății a fost marcată în municipiul Buzău, pe platoul din Piața Dacia, la ,,Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989” . O zi deosebit de încărcată atât istoric cât și emoțional. 47 de buzoieni s-au jertfit în decembrie 1989 pentru credința într-o lume liberă, 25 dintre ei fiind răpuși de gloanțe pe raza județului Buzău.
Decembrie ’89 rămâne o rană deschisă pentru familiile celor care și-au dat viața în numele libertății. Sub asediul gloanțelor și cu credința într-un viitor al drepturilor depline, 47 de buzoieni au murit. 25 dintre ei și-au dat viața în schimburi de focuri iscate între militari, în urma unor confuzii, după cum aveau să demonstreze anchetele ulterioare. Alții 22 de buzoieni au fost răpuși în incidente petrecute la Bucureşti, Braşov, Hunedoara, Târgovişte şi Timişoara. Pentru omagierea tuturor eroilor martiri, autoritățile au organizat astăzi la ,,Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989” din Piața Dacia un ceremonial militar și religios cu depunere de coroane de flori.
La ceremonial au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, cadre militare din garnizoană, active, în rezervă şi retragere, veterani de război și revoluționari. Pentru familiile celor decedați, rănile au rămas însă deschise. Lacrimile curg necontenit de 32 de ani iar adevărul despre Revoluție încă nu a fost spus pe de-a-ntregul. Revoluțioa a fost o traumă, a spus soția unui buzoian decedat în decembrie 1989.
Ziua de 22 decembrie a fost declarată Ziua Victoriei ¬Re¬voluţiei Române şi a Libertăţii începând din 2011.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ