MĂRTURII CUTREMURĂTOARE

0
225

Mărturii cutremurătoare au fost făcute în sala de judecată, în cadrul procesului în care tânărul Cosmin Dan este acuzat de uciderea, prin incendiere, a Valentinei Dodan. Declarațiile martorilor răspund la mai multe întrebări cheie din acest caz.
Cosmin Dan, tânărul acuzat că și-a ucis fosta iubită prin incendiere, a fost audiat în dosar la al doilea termen în procesul pe fond. Tot în instanţă au ajuns şi patru martori, cei mai importanţi de altfel şi cei care au fost părtaşi la momentul în care tânărul de 22 de ani a incendiat-o pe Valentina: Anisia, iubita oficială, Radu Clonţ şi Alexandru Naum, cei care i-au adus benzina cu care victima a fost incendiată, dar şi un apropiat al Valentinei, care pare să fie singurul până în acest moment care susţine teoria omorului calificat cu premeditare cu care procurorii au trimis în instanţă cauza. Ucigaşul Valentinei Nica nu recunoaşte că şi-a ucis fosta iubită cu premeditare, ci spune că incendiul în care aceasta şi-a pierdut viaţa a fost o greşeală pornită din joacă, cu intenţia de o speria ca să nu se mai amestece în viaţa lui.
“La un moment dat, m-am trezit spunându-i Valentinei că o să dau foc pe acolo. De fapt, intenţia mea era doar să o sperii, nu să duc la bun sfârşit ceea ce afirmasem. (…) După ce am primit sticla… am aruncat spre Valentina, fără însă ca benzina să ajungă la ea. A căzut pe podea, pe pat şi pe perdea. Bricheta am aprins-o şi stins-o de câteva ori şi atunci Valentina mi-a spus să încetez, ca îi este frică. S-a aprins focul imediat, am luat şi eu foc pe geacă. S-a produs o flamă şi reţin că imediat am rămas în intuneric, nemaifiind curent electric. Am încercat să ies din apartament, dar uşa era blocată. În acest interval de timp, nu am auzit-o pe Valentina ţipând, mai mult strigam eu pentru că luasem foc. Nu ştiu ce au făcut ceilalţi în acest interval de timp, doar am reţinut ceva strigăte din baie. (…) Am reuşit să deschid uşa şi am ieşit pe hol. (…) M-am întors după Valentina dar, din cauza fumului, nu am mai putut înainta. I-am spus unei doamne de pe hol să sune la 112”, a spus inculpatul în fața judecătorului.
Audierile au scos la iveală că în jurul lui Cosmin Dan au fost mai multe persoane care n-au făcut suficient sau chiar nimic pentru a-l opri pe acesta din a-şi desăvârşi fapta și aici este vorba despre iubita și doi prieteni ai ucigașului.
Un adolescent de 15 ani pare să fie martorul cheie în acest caz. El a povestit instanţei cu lux de amănunte varianta sa despre ceea ce s-a întâmplat în noaptea fatidică, el fiind, de altfel, şi cel care a sunat la 112 şi a anunţat incendiul din apartamentul Valentinei.
“Era foarte agitat, nervos şi a început să ţipe, strigând la Valentina: „De ce te bagi în relaţia mea, îţi dau foc şi te omor!” . Am văzut că era şi băut şi drogat. S-a îndreptat către aceasta, a intrat în dormitor şi a luat-o la bătaie, dându-i multe palme în cap. Apoi a lovit-o şi cu pumnii… A luat-o de păr şi, în toata această bătaie, eu am încercat cât am putut să îl îndepărtez, dar nu prea am reuşit. Valentina ţipa în acest timp, spunând că va chema Poliţia, că nu a facut nimic, cerându-i să o lase în pace. A sunat (n.r.: la telefon, pe un amic) şi l-am auzit cum a spus: “Adu-mi benzină, că eu pe asta o omor! După zece minute a apărut (…), uşa fiindu-i deschisă de inculpat.Clonț a spus . Am auzit clar, că am fost lângă ei. Cosmin a luat sticla, după care s-a dus spre dormitor şi din uşa dormitorului i-a cerut o brichetă lui Clonț. Acesta i-a dat o brichetă albă cu rotiţă. A început să stropească cu benzină, aruncând spre Valentina. A dat cu benzină și pe alte lucruri din camera. El era la marginea patului şi a aprins bricheta, imediat a luat foc totul, inclusiv Valentina. Ardea tot, s-a făcut un fum dens. Şi Clonţ şi Anisia au văzut când inculpatul a aprins bricheta şi a luat foc. Naum a pătruns foarte puţin după care s-a retras. Am intrat eu cu Anisia şi Clonţ în baie. Am sunat la 112 şi am spus că a luat foc cineva. După ceva timp ne-a deschis Cosmin Dan şi ne-a spus să ieşim. Nu mai ştiu dacă Valentina a ţipat, am vorbit şi la 112 şi nu mai eram atent la ce-i în jur. Nu-mi dau seama de ce Valentina nu a încercat să iasă, dar când am ieşit am auzit ţipetele Valentinei. Cred de când s-a aprins focul a durat 2-3 minute. Cosmin a încercat să se întoarcă după victimă dar nu a mai apucat din cauza fumului. Eu nu am văzut momentul când a aprins bricheta să ia foc şi inculpatul. Am văzut că era negru la faţă”, a declarat, în faţa judecătorului, adolescentul citat ca martor.
Varianta manifestării ¬vio¬lente a lui Cosmin Dan nu a fost susţinută nici de Anisia şi nici de Radu Clonţ. Dacă acesta din urmă a admis că era scandal când a juns cu sticla cu benzină, dar a declarat în faţa judecă¬torului că nu şi-a închipui că prietenul său avea intenţia să o incendieze pe Valentina şi că nici nu a avut timp fizic să îl oprească, iubita oficială a lui Cosmin Dan a susţinut că discuţiile, îmbrâncelile şi ameninţările adresate de Cosmin Valentinei au fost ,,o joacă”. Totodată mai fost audiat şi Radu Clonţ, cel care a adus sticla cu benzină, fiind chemat să depună mărturie şi Alexandru Naum. Cei doi sunt însă vizaţi într-un alt dosar deschis in rem pentru complicitate la omor calificat.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ