Sărbătorile de iarnă pot fi definite atât de bradul frumos împodobit, de muzica plăcută pe care o aduc colindătorii, de codourile pe care, mai ales princhindeii le așteaptă de la Moș Crăciun, dar și de mesele festive luate alături de familie. Cum, cu toții ne pregătim de mese bogate, trebuie să fim conștienți că acestea pot duce foarte ușor la indigestie. Un ceai, mișcare, sau pauzele alimentare sunt soluția pentru a evita micile capcane pe care le aduc cu ele tentațiile de sărbători.
Cu pași repezi vin sărbătorile. Însă bucatele tradiționale, combinate între ele, la care se adaugă și un pahar de tărie pot strica atmosfera de sărbătoare, dacă sănătatea ne este pusă în pericol. Greșeala pe care obișnuiesc oamenii să o facă de sărbători este că amestecă, în cantități mari, atât mâncarea, cât și alcoolul, la aceeași masă. Ne putem bucura de toate bunătățile pregătite, însă cu atenție, moderație și cumpătare. Fripturi, pâine, cozonac, prăjituri sau salată de boeuf sunt câteva dintre produsele care fac mesele de sărbători bogate.
Lângă o mâncare grea, este indicat să asociem o salată. De asemenea, și graba la masă poate dăuna stomacului, în cantități mari și prea repede, stomacul nu va putea să proceseze corect alimentele. Excesele trebuie evitate de toate persoanele, însă cei care au postit sunt mai vulnerabili.
Mai expuse sunt persoanele care urmează tratamente.
Indicat, după o masă copioasă sunt mișcarea, pauzele alimentare, sau ceaiurile. Ceaiurile din plante medicinale au un rol important pentru a ne menține o digestie sănătoasă. O ceașcă de ceai digestiv poate combate balonarea, o combinație complexă de ceaiuri medicinale din chimion, ghimbir, mentă, roiniță, coriandru sau cardamon poate susține o digestie eficientă. Pentru o digestie ușoară, un ceai poate conține busuioc, anason, mentă, rădăcină de lemn dulce.
Posibilitatea abuzului, însă, nu trebuie să ne împiedice să ne bucurăm de masa de Crăciun alături de cei dragi. Friptura, sarmalele, cozonacul, vinul fiert, toate pot fi consumate și ne putem bucura de ele, cu moderație și cumpătare. Și după acestea, cu mișcare și pauze alimentare.