MASACRU LA SPITALUL SĂPOCA

0
192

Clipe şi imagini de groază în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Un bărbat, internat acum 4 zile pentru alcoolism, a luat stativul de perfuzii şi a lovit cu forţă colegii de salon şi în cel vecin. 5 au murit şi 8 sunt în viaţă, dar grav răniţi. Bărbatul s-a dus singur la Spitalul Județean Buzău, joia trecută, pentru dezintoxicare. De acolo, a fost internat la Săpoca. Cu câteva minute înainte să înceapă măcelul, o asistentă l-ar fi văzut când se spăla pe mâini. A devenit brusc violent, a apucat un stativ pentru perfuzii și a început să lovească. I-a atacat mai întâi pe cei șase colegi de salon, apoi a intrat în altul. Victimele, internate cu demență și sedate în cursul nopții, nici nu au apucat să reacționeze. Agresorul a spart apoi un geam și a fugit în curte. Acolo, însă, a fost imobilizat de un echipaj de poliție, care adusese un pacient.
Trei dintre victime au murit la Săpoca. Celelalte au fost transportate de urgență la spitalul din Buzău. Unul dintre cei preluați de ambulanță a murit la spital, iar o a cincea victim s-a stins luni dimineață. La Spitalul Săpoca se aflau 13 angajați, potrivit Ministerului Sănătății, dar niciunul nu a apucat să reacționeze și să îl oprească pe bărbatul violent. La Săpoca sunt patru pavilioane. În cel în care s-a întâmplat tragedia erau 104 pacienți internați.
Agresorul, în vârstă de 38 de ani, este din comuna buzoiană Săgeata, căsătorit şi nu lucrează. A mai fost internat în acest spital, tot cu etilism, anul trecut. Duminică, după atac, agresorul a rămas în custodia Poliției. Procurorii din Buzău au început duminică ancheta și, câteva ore, nu l-au putut audia pe autorul crimelor. Magistraţii de la Tribunalul Buzău au decis, duminică seară, internarea nevoluntară a bărbatului de 38 de ani care a ucis patru oameni şi a rănit alţi 9, la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca. Atacatorul a fost adus, sub escortă, în sala de judecată de la Tribunalul Buzău. Surse din rândul anchetatorilor susţin că bărbatul ar fi invocat un conflict cu un coleg de salon. Mai exact, agresorul ar fi povestit că s-au iscat tensiuni în momentul în care s-a întâlnit cu colegul respectiv pe scări şi au avut un schimb de replici, iar comportamentul pacientului respectiv l-a iritat. Bărbatul urmează să fie supus unei expertize psihiatrice, pentru a se stabili dacă a avut discernământ în momentul atacului.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ