Masină înghițită de asflat la Râmnicu Sărat! Groapa ascudea un vestigiu istoric

0
178

Dacă v-ati rupt planetara într-o groapă în ultimele zile, imediat după topirea zăpezii,va puteti considera norocosi. Se putea si mai rau iar asta a simtit-o pe pielea lui un râmnicean a carui masina a fost înghitită de o groapă. S-a întâmplat pe strada Mihail Kogălniceanu, din Râmnicu Sărat. Practic, locul pe care era parcată masina s-a surpat iar autovehicolul a picat intr-o groapă, adâncă de peste 3 metri. Din fericire in acel moment nu se afla nimeni in masină.
Un crater cu o adîncime de trei metri s-a format azi-noapte, în jurul orei 3.00, pe strada Mihail Kogălniceanu din municipiul Rîmnicu Sărat. O dată cu surparea pămîntului a fost înghiţit şi un autoturism Opel care se afla parcat pe carosabil. Zgomotul puternic i-a trezit pe locatarii din cartier iar dimineaţă autorităţile locale au împrejmuit zona pentru ca masina sa fie scoasă. A fost nevoie de o macara insă din cauza neindemânării lucrătorilor care manevrau utilajul, masina a fost si mai mult avariată.
Maşina efectiv a fost înghiţită în totalitate de hăul din asfalt. Proprietarul în vîrstă de 37 de ani a fost alertat de cîțiva vecini care i-au spus că maşina s-a prăbuşit de la mare înălţime în şanţul care s-a format pe marginea drumului European 85.
Reactia autorităţilor a fost una surprinzătoare. În loc să se îngrijoreze, acestea au anunţat că odată cu craterul format a fost făcută si o descoperire arheologică deosebit de importantă.
Cît despre despăgubiri, proprietarul mai are de aşteptat. Asta pentru că mai intai se va intruni o comisie care va stabili circumstantele in care s-a produs incidental si cine se face vinovat.
Groapa cu pricina a atras atenţia reprezentanţilor Muzeului Judeţean Buzău care nu o doresc nici în ruptul capului astupată întrucît este vorba despre un vestigiu istoric deosebit de important. Potrivit arheologilor, surparea a scos la iveală ruinele unei pivnițe construite în stil Brâncovenesc, vechi de peste 400 de ani.
Din primele estimări, carosabilul prăbuşit s-ar afla într-o zonă unde cu sute de ani existau mai multe conace boiereşti ale unor negustori evrei.
Potrvit experților sub municipiul Râmnicu Sărat s-ar afla o rețea complexă de tuneluri construite în evul mediu care puteau adăposti oamenii în caz de război.
Descoperiri similare s-au făcut imediat după cutremurul din anul 1977 care a afectat serios municipiul Râmnciu Sărat. Autoritățile de la acea vreme au preferat însă să ingroape rapid ruinele şi să sistematizeze oraşul.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ