MĂSURI DE ORDINE PENTRU ZIUA ALEGERILOR

0
32

Peste 1300 de poliţişti, jandarmi şi alţi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenaţi, în judeţul Buzău, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, în ziua alegerilor prezidenţiale. Ei vor asigura şi protecţia celor 426 de secţii de votare, pe timpul desfăşurării alegerilor prezidenţiale.
Pentru asigurarea unui proces electoral corect şi echidistant, la nivelul judeţului Buzău, pe timpul desfăşurării alegerilor prezidenţiale, vor fi angrenaţi 816 poliţişti, 267 de jandarmi, 186 de pompieri şi 32 de reprezentanţi din celelalte structuri judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne. Angajaţii M.A.I. vor asigura protecţia celor 426 de secţii de votare, amplasate în 369 de locaţii.Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa poliţistului, pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.
De asemenea, efective de poliţişti şi jandarmi se vor afla în stradă, pe perioada desfăşurării procesului electoral pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale. Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenaţi în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la cerere, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.
Totodată, pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de poliţişti şi echipe operative, pregătite să intervină. Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secţiile de votare, efectivele M.A.I. vor fi în misiuni de protecţie, atât a transportului buletinelor de vot, cât şi a locurilor unde acestea vor fi depozitate.
În acest context, poliţiştii recomandă cetăţenilor să respectae legislaţia electorală şi regulile de convieţuire socială. Ei le reamintesc, în acelaşi timp, că potrivit Codul Penal, oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. De asemenea, votarea fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui bulletin de vot fals.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ